artwork

Medyada 2015 kehanetleri

9 yıl önce

0

Medya dünyasını 2015 yılında nelerin beklediğini anlamak için astrolog ya da kahin olmaya gerek yok; gerçekler o kadar aşikar ki… Eğer gazetelerin kendileri için mucizevi planları yoksa olacaklara şöyle bir bakalım.

• Kağıt gazetelerin satışları bu yıl da azalmaya devam edecek; üstelik artan promosyon bütçelerine rağmen kan kaybı durmayacak.

• Gazetelerin bu yıl reklam gelirlerinin düşeceği de kesin. Çünkü birçok firma artık reklam bütçelerinin önemli bir kısmını kağıttan çekip dijital mecralara kaydırmaya başladı.

Nasıl kaydırmasın ki?

• Gazeteye (kısmen de televizyona) verilen her ilanın aslında bir de dijital yansıması var. Gazetedeki ilanda ne anlatırsanız anlatın, okur bir kez de anlattığınıza internetten bakma ihtiyacı duyuyor.

• Mesela turizm ilanları… Bu şirketler meramını kağıt gazetede küçük puntolarla ne kadar anlatabilir?  O ilanı gazetede gören müşteri yine internete girmek zorunda; tur programı, otel detayları, uçuş saatleri vs. için mutlaka dijitali ziyarete ihtiyaç var.

• Bankaların artık Facebook’tan kredi sattığı, perakendecilerin internetten kampanya başvuruları kabul ettiği bir çağda kağıt gazetelerin işi 2015’te çok daha zor olacak.

• İçerik olarak internete karşı hep 1-0 geride olan gazetelerin Türkiye’de dijitale karşı bir hamle planladığı filan da yok. “Artık bir tabloid gazete çıksa da farklı üslubu ve neşeli tarzı ile bir fark yaratsa” diyen ben bile beklemeyi bıraktım.

Dijital doludizgin büyüyor

• Dünya genelinde 2014 yılındaki toplam reklam harcamaları içinde dijitalin oranı yüzde 24’e dayandı. Gazetelerin toplam reklam gelirinden aldığı pay ise yüzde 15’e indi.

• 2015 yılında bu farkın daha da açılması kimseyi şaşırtmayacak. Türkiye’de de bu değişim bence 2015 yılında çok hızlı yaşanacak. Hele hele gerçekte 20-30 bin satıp da 100-150 bin satış beyan eden gazetelere kim niye büyük bütçeler ayırsın?

• “Google Barometre” sonuçlarına göre Türkiye sosyal medya kullanımında dünya lideri. Akıllı telefon kullanım oranının yüzde 40’a çıktığı Türkiye’de bu yıl para verip gazete almak yerine çeşitli mecralardan haber takibi yapmak daha da moda olacak.

• Türkiye’deki internet kullanıcılarının alışveriş süreçlerine akıllı telefonlarını dahil etme oranı dünya ortalamasının üstünde. Artık reklamverenlerin de bu realiteye göre bütçe ayıracağını bilmek için de herhalde filozof olmaya gerek yok.

Bunlar da kehanetlerim

Son olarak da 2015 yılı için birkaç kehanet yapayım, bakalım kaç tanesi tutacak.

1. Sözcü Gazetesi 2015 yılı sonunda ilk 10’daki gazeteler arasında tirajını artıran tek gazete olacak.

2. Yıl sonuna kadar en az 5-6 gazete kapanacak (ya da moda deyimle konsolide olacak) veya yayın hayatına dijitalde devam etme kararı alacak.

3. İşe yarayan ilaveler (iddaa, at yarışı ekleri) veren gazeteler daha az eriyecek, hatta bir iki büyük gazete bu kulvara yönelik yeni açılımlar yapacak.

4. Büyük plaza gazeteciliği güç kaybedecek. Kağıttaki gelir kaybına paralel, büyük binalardan göç başlayacak. Gelecek yıl 300 metrekarelik yazar odaları, özel şoför ve asistanlar bir “plaza nostaljisi” olarak anımsanacak. Patron da yazarlara “Siz artık evden yazın” diyecek…

5. En kötüsü de 2015 yılında da çok gazeteci işsiz kalacak ya da sektör değiştirecek.

 

Levent Ertem

Campaign Türkiye Yayın Danışmanı

@ertembey

 

Bu yazı Campaign Türkiye Ocak 2015 sayısında yayınlanmıştır.