artwork

Medya dünyasının hızlı evrimi

9 yıl önce

0

2000’lerin başında Facebook veya YouTube’u hayal edebilir miydiniz? Ya da “Minority Report”u seyrederken hemen birkaç yıl sonra parmaklarınızın ucunda kayan ekranları? İşte her şey böyle bir hızla değişirken; iletişim de çok daha anlık şekilleniyor. Medya dünyası bize, markayla tüketicinin buluştuğu zaman ve mecraların çeşitlendiği ve iç içe geçtiği bir ortam sunuyor. Biz medya ajanslarına düşen görev ise bu ortam içerisinde markalara fırsatlar yaratmak, iletişimlerini planlamak. Marka ve tüketici arasındaki etkileşim işimizin merkezi. Tüketicilerin ayak izlerinden, markayla yaşadıkları deneyimlere kadar çok boyutlu bir yol haritası çıkarıyoruz. Bundan sonrası ise iletişim güzergahında tüketicinin nerede, hangi içerikle, ne şekilde karşılaşacağını ve nasıl etkileşime gireceğini tasarlayabildiğimiz bir medya ekosistemi yaratmak.

Bir zamanlar sadece medya satın alma ajansları olarak adlandırılırken, artık temel işlevimiz medya planlamasının da ötesine geçiyor: Marka KPI’larını gerçekleştirmek üzere, farklı disiplinlerden güç alan, sofistike dataları birleştirip değerlendiren, birbiriyle bağlantılı mecraları çözümleyen, karmaşık yapıda süreçlerin hepsini bir arada kurgulayan bir üs konumunda medya ajansı.

Son birkaç yıldır pazarlama da evrim geçiriyor. İş dünyası “yakınsama” odaklı gelişiyor. Yakınsama sayesinde insanlar medyada daha fazla vakit geçiriyor. Yine yakınsamanın sonucu medya artık daha ölçülebilir. Böylelikle bizim medya yatırımlarındaki katma değeri ve iş sonuçlarına yansımasını ortaya koymamız için fırsat veriyor.

Sektörel yarışmalar medya ajanslarının markalara sağladıkları yeni faydaları, reklamverenlerin iş hedeflerine ulaşabilmesi için ortaya koydukları yenilikçi fikirleri, yaklaşımları anlatabilmek için kilit noktada bulunuyor. Yalnızca yaratıcılık adına iletişim sektöründeki ajanslara değil, iletişim kurguları ve hatta iş modelleri ile ilgili olarak reklamverenlere de ilham kaynağı oluyor.

Selçuk Küçüktopuzlu
Kristal Elma 2015 Medya Seçici Kurul Başkanı

Bu yazı Eylül 2015 tarihli Campaign Türkiye’de yayınlanmıştır.