artwork

Mavi, yeni yeşil mi?

10 yıl önce

0

Turuncu, iletişimin rengi. Kırmızı bir yandan tehlike ve uyarının, bir yandan da aşkın rengi. Peki sürdürülebilirliğin rengi ne? Yeşil mi? Tina Ly’ye göre artık değil.

Renkler bizim nesneleri algılayışımızı etkiler. Ana renkler, yan renkler, ikincil renkler, tamamlayıcı renkler, sıcak ve soğuk renkler ve daha birçok sıfat, nesneleri tasvir ederken ve algılarken önemli bir rol oynuyor. Peki sürdürülebilirlikle ilişkilendirebileceğimiz bir renk var mıdır?

İletişimde renkler için evrensel kurallar var. Turuncu, iletişimin rengidir. Kırmızı bir yandan tehlike ve uyarının bir yandan da aşkın rengidir. Uzunca bir süre için sürdürülebilirlik sadece çevresel meselelerle sınırlı bırakılmıştı ve bu yüzden rengi hep yeşil olmuştu. O zamandan beri de bir şirketin çevresel sorumluluğa sahip olduğu imajını vurgulamak amacıyla yaydığı yanlış bilgiye “greenwashing” denildi.

Marka imaj rengi tarihinde herhalde Coca-Cola en ünlü başarı hikayelerinin başında gelir. Marka Santa Claus’un yeşil rengini kırmızıya çevirmeyi başardı ne de olsa! Konu sürdürülebilirlik olduğunda benzer marka hikayeleri var mı?

Sürdürülebilirlik trend olmaya başladığında ya da marka stratejisinde daha çok kullanılmaya başlandığında diyelim, markalar imajlarında sürdürülebilir yaklaşımlarını göstermek için çeşitli çalışmalar yapıyorlar: Ürün isimlendirmesiyle birlikte logo, sloganlar ve renkleri de değişiyor. Pek çok araştırma gösteriyor ki; çalışanlar – özellikle de Y jenerasyonu – sürdürülebilir değerlere sahip bir şirkette çalışmaya daha çok eğilimliler. McKinsey’nin 2011 yılında yürüttüğü global bir araştırmaya göre, katılımcıların yarısından fazlası için “şirketin sürdürülebilirlik konusundaki performansı çalışanları çekmek ve kalmalarını sağlamak için önemli konulardan”. Belki Air France’ın LinkedIn’deki logosunun beyaz ve kırmızı değil de koyu mavi ve yeşil olmasının nedenlerinden biri de budur?

%70’i suyla kaplı olan sevgili gezegenimiz Dünya da aynı zamanda Mavi Gezegen olarak adlandırılır. Dünyayı gelecek nesillere düzgünce bırakabilmek için sürdürülebilir bir şekilde gelişme yolundaki çabalarımız maviyi sürdürülebilirliğin rengi yapar mı?

Volkswagen’in stratejisi Think Blue

BlueMotion otomobil modelleriyle VW, mavi rengi tüm sürdürülebilir stratejisi olan Think Blue’ya dahil etti. Ana amaçları “örnek olarak liderlik etmek”, başka bir deyişle, sürdürülebilir hareket ederek diğerlerine de ilham vermek. Hedefleri 2018’e kadar “dünyanın en ekolojik olarak sürdürülebilir otomobil üreticisi” olmak. İstanbul gibi, dünyanın en kalabalık ikinci şehri olan bir yerde bu hedef oldukça zorlu görünüyor! İkinci kez Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’ne sponsor ve bu yıl ana sponsor olan VW’nin sahiplenmesi sürdürülebilirlik konusunu insanların bilinçlenmesine yardımcı oluyor.

Mission Blue

Mavi rengi, başka bir yerde başka bir çevresel meseleye de dikkat çekiyor: Su. Şimdiye kadar çevresel konular ve hatta çevreyle alakalı antlaşmalar “karayla ilgili meselelere” odaklanmıştı; ağaçların yok edilmesi, hava kirliliği, petrol ya da maden patlamaları. Suya verilen önem sağduyulu bir şekilde başladı ama şimdi The Cove gibi belgelseller sayesinde su altına da gösterilen dikkat artmaya başladı. Bir Netflix belgeseli olan, Robert Nixon ve aktör Fisher Stevens tarafından ortaklaşa yapılan ve yönetilen Mission Blue, yaşayan efsane Dr. Sylvia Earle’nin sualtını, insanoğlunun su dünyasıyla ilgili yaptığı tehlikeli icraatlardan koruma üzerine yaptığı araştırmayı izleyicilere sunuyor.

Mission Blue öncelikli olarak Sylvia Earle Alliance’ın (SEA) deniz koruma alanlarının global bir ağını oluşturma amacıyla başlatılan global bir girişim. Bu amaca hizmet etmek için Dr. Earle insanları “kullanabilecekleri tüm araçlarla – filmler, geziler, internet, yeni denizaltılar – deniz koruma alanlarının global ağı için kamu desteğini sağlamak amacıyla bir kampanya yaratmaya teşvik etti. Hope Spots adı verilen bu özel koruma alanları gezegenin mavi kalbini kurtarmak ve onarmak için yeterince büyük.” Droga5, su kıtlığıyla ilgili farkındalık yaratmak için sosyal araçları çok güzel bir şekilde kullandı.

Tap Projesi

UNICEF’in Tap Projesi, su kriziyle ilgili bilinçlendirmek, üstesinden gelmek amacıyla destek ve icraat sağlamak için tasarlandı. Droga5, 2007’den beri bu işin iletişim tarafında çalışıyor. Sosyal medya ve ünlü kullanımının dahil olduğu kampanyaları oldukça başarılı oldu. 2013 senesinde Droga5 dünyanın en büyük sosyal network’ünü bir su network’üne bile çevirdi!

OCHA 2012 raporuna göre, akıllı telefonlarımız işlem gücü olarak NASA’nın aya adam göndermek için harcadığı güçten daha fazla güç kullanıyor. Gelin bu gücü sürdürülebilir meselelerle ilgili farkındalık yaratmak için kullanalım!

 

Tina Ly

Lift Project Manager

@akatinatuna

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül 2014 sayısında yayınlanmıştır.