artwork

Markalar için yeni bir araç: SM Sürdürülebilirlik Endeksi

11 yıl önce

0

DowJones, CAC40, FTSE ve İMKB’den sonra markalar hayatlarına bir endeks daha katarak, performansın ölçüldüğü sosyal medya sürdürülebilirlik endeksini de mercek altına almalı.

Arkadaşlarınızdan ve sosyal çevrenizden benzer sorular işitiyorsunuz:

Foursquare’de check-in olduğum mekâna gittin mi? Facebook’ta otomobil hediye eden markanın sayfasını gördün mü? Twitter’dan duyurduğu indirim kampanyasından haberin var mı? Instagram’dan çektiğim yeni ürün fotoğrafını beğendin mi?” Üç yıl önce bu sorularla pek karşılaşmıyordunuz. Artık belki de her gün duyuyorsunuz.

Sosyal medya, her alanda olduğu gibi “sürdürülebilirlik” konusunda da şirketlerin ve markaların temel iletişim aracı olarak ön plana çıkıyor. Günümüzde iletişimi tanımlayacak öncelikli anahtar kelimeler olarak “katılım, özgünlük, şeffaflık ve topluluk” sıralanabilir.

Sosyal medya aracılığıyla şirketler, tüketiciler de dahil olmak üzere paydaşlarını “anlık” operasyonları konusunda bilgilendirerek tüm sürecin bir parçası olduklarını hissettirebiliyor ve daha da önemlisi sonuçlarda rolleri olduğunu gösterebiliyor.

Mesajların etkisi

Social Media Influence (SMI)  kurucusu Matthew  Yeomans, özellikle de sürdürülebilirlik konusunda sosyal medyanın önemli açılımlar sağladığını vurgulayarak “Yeni sosyal teknolojiler iletişimin yapısını tamamen değiştirdi. İnsanlara seslerinin önemli olduğunu ve gerçekten değişime katkı sağladıklarını hissettirebiliyorsunuz” diyor.  Şirket ve markaların sürdürülebilirlik konusunda attıkları adımların iletişimine dair verdikleri mesajların etkisini ölçmek daha önemli hale geliyor. Bu noktada SMI Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi devreye giriyor.   Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi’nde global ölçekte en büyük pazar değerine sahip 400 şirketin sürdürülebilirlik konusunda yürüttükleri aktif iletişim kampanyaları ve sosyal medyada olan yansımaları analiz ediliyor. Sürdürülebilirlik Endeksi’nde kriterlere uyan yani aktif sürdürülebilirlik iletişimi yapan 176 şirket yer alıyor. Geçtiğimiz yıl bu sayı 120 seviyesindeydi.

Endeksin kriterleri

Sürdürülebilirlik Endeksi’nde şirket ve markaların, çevre konusunda attıkları adımlar konusunda bir yorum yapılmıyor veya projelere yönelik raporlar bilimsel yöntemlerle değerlendirilmiyor.

Sadece ama sadece sürdürülebilirlik iletişim kampanyalarının etkisi ölçülüyor. Kriterlere kısaca bakacak olursak, “Kurumlar sürdürülebilirlik hakkında hangi sıklıkta içerik yayınlıyor? Kullanıcılarla sosyal ağlar üzerinden etkileşime geçiyorlar mı? Etkileşim oranları ne? Kullanıcıların yorumlarını şeffaflıkla yayınlıyorlar mı? İçerikleri ne kadar inovatif ve özgün? Yarattıkları içeriklerde faydalı bilgi yer alıyor mu? İçeriklerinin etki alanının büyüklüğü ne? Kurumsal sürdürülebilirlik raporları ne kadar ‘sosyal’?” ilk sıralarda yer alıyor.

Kısacası, Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi, bir organizasyonun sürdürülebilirlik iletişimini kıyaslamaya yarayan önemli bir bilgi kaynağı ve kıyaslama aracı olarak kullanılabilir. Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi ayrıca dünya genelinde iyi uygulamaları, vaka analizlerini ve sosyal medya başarısızlıklarını gösteren örnekler de sunuyor.

Lider şirketler

Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Levi’s, BBVA, eBay ve Danone gibi şirketler ilk sıralarda yer alıyor. Dünya genelinden 176 kurumun arasında 48 şirket ile ABD ilk sırada bulunuyor. İngiltere’den 12, Fransa’dan 11 ve Almanya’dan 5 şirket endekste yer alıyor. Çevre kirliliğine duyarsızlıkla tanınan Çinli şirketler listede yer almıyor. Fakat sosyal medya kullanımının en aktif olduğu ülkelerin başında yer alan Türkiye’den henüz tek bir şirket veya markaya da endekste rastlanmıyor. Belki de şimdi  daha faydalı iletişim yapmanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?

Sosyal Medya Sürdürülebilirlik Endeksi hakkına detaylı bilgi almak için şuraya göz atabilirsiniz.

Tina Ly / Mazars Denge, Danışman 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Mart 2013 sayısında yayınlanmıştır.