artwork

Kimin elemanı? Sınırlar?

9 yıl önce

0

Doğrudan pazarlama sektörünün saha ve satış noktası disiplininde hizmet veren ajansların müşterileri ile iç içe çalışan, sahayı yöneten çok sayıda elemanı vardır. Bu ekipler mesailerinin bir kısmını markaların pazarlama, ticari pazarlama ve/veya satış ekipleriyle birlikte geçirirler.

Bu tarz çalışma, sahayı yönetme ve koordine etme bağlamında çok etkin ve verimli bir çalışma şeklidir. Markanın günlük işlerine dahil olup, saha ekip yöneticilerinin işi sahiplenmeleri, bütün detaya hakim olmaları ve resmin bütününü görmeleri hem performanslarını hem de motivasyonlarını artırmaktadır.

Bu ekiplerde bazen markaların ve ajansların yönetim şeklinden ya da kendi yaklaşımlarından kaynaklanan sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Saha odaklı çalıştırılması gereken çalışanlar farklı proje, iş ve/veya toplantılara da dahil ediliyorlar. Bir bakıyorlar yaratıcı bir ajans toplantısındalar, bir bakıyorlar bir PR’cı ile hatta yazılımcılarla iletişim içindeler ya da data peşindeler. Bu çalışma şekli etkin ve verimli çalışmaya engel olurken, öte yandan elemanın kariyer beklentisi ile ilgili kafasını karıştırabiliyor. Bir gün bu aktivitelere dahil edilen eleman ertesi gün sen saha elemanısın, hatta bu şirketin bir çalışanı bile değilsin gibi bir tepkiyle karşılaşınca –ki bu doğru bir tepki de olsa- ciddi motivasyon kaybediyor.

Bu durumu iyileştirmek ve her kesimin kazanmasını sağlamak için üç tarafa da görev düşmektedir. Ajansların bu elemanları çok iyi yönetmesi, sürekli takip ve motive etmesi, onları sahiplenmesi gerekiyor. Markaların ise bu elemanları sahaya odaklayarak onlarla daha etkili ve verimli işbirliği içinde olmaları gerekiyor. Çalışanlara gelince, kariyer beklentileri ne olursa olsun şu anda yapmakta oldukları işi en iyi şekilde yapmaları gerekir ki fark edilsinler ve hayallerindeki başarıyı yakalayabilsinler.

Bunların yanı sıra derneğimizin büyük çaba sarf ettiği, sektörümüze özel yasal mevzuat düzenlendiğinde, bu sorunların çoğu ortadan kalkacak ve sınırlar daha da net olacaktır.

 

Zuhal Gezer Demirci
DPİD Yönetim Kurulu Üyesi, Sayman

 

Bu yazı Campaign Türkiye Mart 2015 sayısında yayınlanmıştır.