artwork

Katılım çağında markalar

10 yıl önce

0

Online pazarlama sihirlerle büyüyen bir efsane mi, yoksa rakamlarla devleşen bir gerçeklik mi? Bu sorunun tek bir cevabının olduğunu söylemek zor.  Nitelik ve niceliğin geçişkenlik gösterdiği, rakamlardan bahsederken duyguları atlamamamız gereken bir başlıktan söz ediyoruz.

Pazarlamanın kısa aralıklarla yeniden tanımlandığı süreçte müşterilerle markalar arasındaki iletişimin türü ve periyodu da farklılık gösteriyor. Sürecin değiştirdiklerini anlamak için farklı birçok noktadan değerlendirmeye ihtiyaç var. Müşteri markanın neresinde duruyor, hangi faktörler bağlılığı artırıyor, takipçilerin marka elçileri haline gelmesinde online mecralar hangi işlevleri üstleniyorlar? Tüm bu soruların cevapları için nitelikli göstergelere ihtiyacımız var.

Google’ın “Katılım Çağında Marka Entegrasyonu” araştırması, ihtiyaç duyduğumuz göstergeler için gerek pazarlama yönelimleri gerekse müşterilerin markalara dahil olma süreçleri açısından önemli ipuçları veriyor.

İpuçlarının ilki markalar ile etkileşimde olan kişilerin daha fazla alışveriş yaptığı yönünde. Araştırma sonuçlarında hiper-etkileşimli olarak tanımlanan ve marka ile haftada bir ya da daha fazla iletişim kuranların önemli bir kitleyi oluşturduğu görülüyor. Hiper-etkileşimde olan kişiler birden fazla mecrada marka ile iletişim kuruyor ve TV gibi mecraların online mecralar ile etkileşimi gün geçtikçe daha da artıyor.  Sosyal mecralardaki etkileşimden YouTube videoları izlemeye kadar geniş bir yelpazede gerçekleşen etkileşim ve marka hikayesine aktif olarak katılım sürecini satışa çevirmek için özenli bir yol haritası gerekiyor. Segmentasyondan yerelleştirmeye varıncaya kadar pek çok aracın göz önünde bulundurulması Google araştırmasında altı çizilen satırlar arasında bulunuyor.

Yeni tanımlar ve kavramlarla zenginleşen online pazarlama serüveni bizlere dijital yerliler ve dijital göçebeler gibi kavramların çok daha ötesine bakmamız gerektiğini hatırlatıyor. “Katılım Çağında Marka Entegrasyonu” araştırması da bunu hatırlatan ve bildiklerimizi yeniden gözden geçirmek için bir fırsat.

Bülent Hiçsönmez
Google Türkiye Ülke Direktörü
@BulentHicsonmez

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Mayıs  2014 sayısında yayınlanmıştır.