Kalıcılık için değişime adapte olmak

11 yıl önce

0

Türkiye’de internet üzerinden gerçekleştirilen ticari faaliyetlerin niteliğini ve boyutunu anlamak amacıyla Boston Consulting Group’a hazırlattığımız raporun sonuçları bir kez daha Türkiye’de internetin büyüme potansiyelinin çok yüksek olduğunu ortaya koydu. İnternet ekonomisinin 2017 yılına kadar yüzde 19 büyüme göstereceği öngörülürken, tüketimin 2017 yılına kadar yıllık yüzde 22 büyüme göstererek Türk internet ekonomisine 51 milyar TL katkıda bulunabileceği belirtildi. KOBİ’lerin ekonominin büyümesinde itici gücünün önemi raporda bir kez daha vurgulandı.

Peki bu öngörülerin gerçekleşmesi için ne yapılması gerekiyor? Bu hedefi yakalamak ve üzerine çıkmak mümkün mü? Türkiye, büyüme açısından yükselen ülkeler arasında. Ancak 10 yıllık süreç içerisinde koyduğumuz büyüme hedeflerinin gerçekleşmesi için internete ihtiyacımız var. Dijital çağın getirdiği değişimleri her alana adapte etmemiz gerekli.

Bu değişimi yakalamak, doğru modelin gelişimini desteklemek için neler yapılması gerekiyor? İnternet öyle bir dünya ki asla rehaveti kabul etmiyor. İnternet büyüyor, ekonomilerin de büyümesini destekliyor. İnternet herkese girişimci olma imkanı ve yeni iş fırsatları sunuyor. Almanya’da yapılan bir araştırmada (Bitkom), internetin var olmaması durumunda 4 milyon kişinin işini kaybedeceği belirtilmiş. BCG’nin G20 ülkelerini kapsayan araştırmasında da internet ekonomisinin 2016 yılına kadar büyümesini iki katına çıkaracağı ve 32 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayacağı öngörülüyor.

İnternet, KOBİ’lerin büyümesini destekliyor. Bizce gerçek internet kahramanları, KOBİ’ler. AB ülkelerine baktığımızda 2002-2010 yılları arasında yeni iş fırsatlarının yüzde 85’i KOBİ’ler tarafından yaratılmış. Türkiye’de de tablo farklı değil.

Tüm bu tabloyu değerlendirdiğimizde doğru yolda ilerlediğimizi söyleyebiliriz. Ancak daha atılması gereken çok adım var. İşletmelerin interneti artık tüm yaptıkları çalışmaların temeli olarak kabul etmeleri ve web’i kendileri için çalışır hale getirmeleri gerekiyor. Sürekli büyümeyi kalıcı kılmak için değişimi kucaklamak artık kaçınılmaz.

Bülent Hiçsönmez / Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Nisan 2013 sayısında yayınlanmıştır.