artwork

Kağıt ölse de prestij ölmez

11 yıl önce

0

Tam da bütün dünya “Kağıt öldü, gazeteler bitiyor” derken dünyadan önemli gazetelerin bir bir satış haberleri geliyor… New York Times’ın her ay bir kez potansiyel alıcılarla görüştüğü haberleri çıkıyor. Dünyanın en prestijli gazetelerinden Financial Times’ın da satılacağı söylentileri her geçen gün artıyor. Boston Globe geçen ay 70 milyon dolara Liverpool’un sahibi John W. Henry’ye satıldı.

Borsa kurdu Warren Buffet, çok kısa sürede 40’a yakın irili ufaklı gazete satın aldı. Bu gazeteler için 500 milyon dolara yakın nakit harcadı. Buffet’ın hedefinin 500 yerel gazeteye kadar çıkmak olduğu söyleniyor.

Bu alım satımların yanı sıra asıl büyük imza Washington’da atıldı… ABD ve dünya siyasetine yön veren ünlü Washington Post borçları artı üzerine ödenen 250 milyon dolara alıcı buldu.

Üstelik Washington Post’u sıradan bir yatırımcı değil, zekasını en hızlı paraya çeviren adamlardan biri olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos aldı.

Peki hayatını dijital dünyaya adamış, servetini de bu yolla yapan biri neden ölmekte olan bir sektöre yatırım yaptı?

Zarar eden bir gazeteye para yatırmak akıl kârı mı?

Son Forbes sıralamasına göre 28 milyar dolar serveti bulunan Bezos, herhalde bu işe ‘para batırmak’ için girmedi.

Niye mi girdi?

Prestij ve içerik için.

Beğenmesiniz de hala kağıt gazetelerin prestiji çok yüksek. İnternette, sosyal medyada erişilen her bilginin “bir kez daha ‘check’ edilmeye” ihtiyacı varken, köklü gazetelerde çıkan haberler tüketiciye çok daha inandırıcı geliyor.

İşin içerik tarafı ise, dijitali bu kadar iyi kullanan biri için büyük bir gelir kaynağı olabilir. Önce ABD’yi sonra dünyayı ucuz tabletlerle fethetmeyi planlayan biri için içerik bu yüzden çok önemli.

Eğer hâlâ ‘içerik kraldır’ sloganı geçerliyse Washington Post gibi bir markanın içeriği Bezos’un dijital oyuncaklarıyla da geniş kitlelere ulaşabilir… Öyle ya, milyonlarca tableti birilerine satıp buyrun Angry Birds’le oyalanın diyemezsiniz. Bu tabletlerin sahipleri eskiden evlerine gazete alıyordu. Şimdi de haberleri dijitalden okuyacaklarsa Washington Post’tan iyi bir gazete mi bulacaklar?

Levent Ertem / Campaign Türkiye Yayın Danışmanı

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül 2013 sayısında yayınlanmıştır.