artwork

Kaçış yok, dünya dijitalleşiyor

9 yıl önce

0

2014’e az farkla ikinci büyük mecra olarak giren internet, 2014’te %21’lik bir artışla yerini perçinleyerek büyüklüğünü 1,41 milyar TL’ye çıkarttı. Toplam medya yatırımlarından %23 pay alan dijitalde bu senenin büyüme şampiyonu, %58’le mobil gösterim/tıklama bazlı yatırımlar oldu. Mobili %45’le video reklamları takip etti. Bir sene içinde yapılan display yatırımlarının beşte biri video reklamlarına gitti.

Peki dijitalin 2014’ü dünyada nasıl geçti? E-marketer’a göre dünyada 2014 yılında dijital reklam yatırımları 145 milyar dolar ile toplam medya yatırımlarından %27’lik bir pay elde etti.

Bu büyüme Kuzey Amerika ve Avrupa’da daha düşük seviyelerde kalırken, özellikle Güney Amerika’da Brezilya, Arjantin ve Meksika; Asya’da ise Çin ve Hindistan blogunda dünya ortalamasının çok üzerinde büyüme görüldü. Rusya da geçmiş yıllarda olduğu gibi Türkiye’yle aynı seyri izledi, %21’le dünya ortalamasının üzerinde büyüdü; toplam medya yatırımlarından aldığı pay %23 oldu.

Ülkeler arasında bu senenin lideri 50,7 milyar dolarla yine ABD oldu. Onu 23,9 milyar dolarla Çin ve 12 milyar dolarla İngiltere takip etti.

Reklam sektörü dünya genelinde %6 büyürken Güney Amerika’da Arjantin ve Brezilya sırasıyla %24 ve %12’lik büyüme oranlarıyla dikkat çekti. Asya’da ise Çin %16, Hindistan ise %10’la öne çıktı. Diğer ülkelerdeki oranlar %10’un altında kaldı.

Sürdürülebilirliği sağlamak için büyüklük ölçüm metodolojisinin de sürekli geliştirilmesi gerekiyor. Bu sebeple IAB Türkiye bünyesinde AdEx-Tr Çalışma Komitesi kurduk ve faaliyetlere başladık. Komitenin öncelikli hedefi sektöre, dijitalin büyüklüğüne ilişkin daha kapsamlı ve ayrıntılı veri sunulması olacak. Bu önemli bilgi kaynağının dijitalin bütün paydaşları için daha da yararlı hale getirilmesi için tüm enerjimizle çalışacağız.

 

Emre Faks

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi  ve AdEx-Tr Araştırması Çalışma Komitesi Başkanı

@emrefaks

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Mayıs 2015 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!