artwork

İyi bir content marketing nasıl oluyor yani?

11 yıl önce

1

Bulut platformları sunan Act-on Software şirketi, “Best Practices for Creating a Content Marketing Strategy” adlı bir rapor yayınladı.

Marketing Interactions’tan Ardath Albee, DocuSign’dan Meagen Eisenberg, Heinz Marketing’den Matt Heinz, Funnleholic’ten Craig Rosenberg’in katılımıyla hazırlanan raporda content marketing stratejisi oluştururken dikkat edilmesi gerekenler anlatılıyor.

 Çok faydalı bulduğum bu raporda ünlü içerikle pazarlamacıların vurguladıkları önemli noktalara bir göz atalım:

Tüketiciniz kim

• Günümüzde uygulanan en iyi content marketing programları tüketicinin önceliklerine, problemlerine ve ihtiyaçlarına odaklanan programlardır. Tüketiciyi ne kadar iyi anlar ve bunu içeriğinize ne kadar iyi yansıtırsanız içeriğiniz müşterilerinize o kadar cazip gelir ve çevreleriyle paylaşarak viral etki yaratır. (Heinz)

• Müşterileriniz için persona’lar oluşturun. Hedef kitlenizin yönelimlerinin ve amaçlarınızın ne olduğunu tam anlamıyla anlamanız gerekiyor. Bu persona’ların ne düşündüklerini, neler söylediklerini anlamak için satış ekibiyle görüşün. Bu görüşmeler sonucunda satışçıların cevaplaması gereken soruları öğrenmiş olacaksınız. Böylece içeriğinizde nelerin yer alması gerektiği ortaya çıkacak. Ayrıca hangi alanlarda daha fazla üretmeniz gerektiğini de göreceksiniz. (Albee)

Ürün satmaya çalışmayın

• Ürün pazarlamanın content marketing’i eline almasına izin vermeyin. Müşterinizin okumaktan memnuniyet duyacağı içerikler üretmelisiniz. Amex Open Forum’u örnek alın. Onlar içerikleriyle kredi kartı satmaya çalışmıyorlar. İçeriğinizle ürün satmak yerine müşterinizin kim olduğuna odaklanın ve onlar için anlamlı içerik üretin. (Rosenberg)

Daha iyi içerik üretimi

• Birçok içerik üretmek zordur. Ama bir fikri alır ondan birden çok içerik üretmeye çalışırsanız hayatınız kolaylaşır. (Rosenberg)

• İyi bir content marketing için sadece içerik üretmeniz değil içerik toplamanız da faydalıdır. İnternetten konunuzla ilgili “en iyi” içeriği toplamak için zaman harcayın. Hiçbirimizin tüm dergileri, gazeteleri blogları okumaya zamanı yok. Eğer takipçileriniz için önemli içeriği toparlayıp sunma işlevini yerine getirirseniz, en iyi içerikleri filtreleyerek sunarsanız bu müşterilerinizin bağlılıklarını artıracaktır. Ayrıca bu güvenilirliğinizi de artıracaktır. (Heinz)

Farklı platformların gücü

• İçeriğinizin ömrünü uzatın. Örneğin bir seminer düzenlediniz. Onu video olarak yayınlayın, YouTube kanalınıza koyun. Sunumu SlideShare’da paylaşın. Eğitimde söylenenleri yazıya dökün ve PDF formatıyla yayın. Metni kısa blog yazıları haline getirin ve düzenli olarak blog’unuzda yayınlayın. (Heinz)

• Sadece yazılı içerik üretme yanlışına düşmeyin. Müşterilerinizin hangi kanalları kullandığını, hangi formatlara daha yakın olduklarını iyi anlayın ve onlara erişmek için tüm o kanalları ve formatları kullanın. Video çoğu kurum için en az kullanılan içerik formatı konumunda bulunuyor. Bunun nedeni de üretiminin zorluğu ve iyi prodüksiyonun maliyeti. Ancak iyi bir içerik sadece bir webcam ile çekilse bile ilgi görür. (Heinz)

Süreklilik önemlidir

• Bir strateji oluşturdunuz. Şimdi o stratejiyi uygulamak için ihtiyacınız olan her şeyi gözden geçirin. Bu stratejiyi uygulamak için yeterli kaynağınız var mı? Yeterli bütçeniz var mı? Beklentileri ortaya koyun. İçerik stratejisi uzun dönemli bir yaklaşımdır. Zaman içinde hız kazanır. Bir iki mecrada görünecek üç aylık bir kampanya kesinlikle değildir. KPI’larınızı buna göre oluşturmanız ve ölçümlemelerinizi ve raporlarınızı buna göre sunmanız gerekir. (Albee)

• Pazarlamacıların yayıncı gibi davranmaları gerektiğini unutmayın. Yayıncılar zamanlı ve düzenli içerik üretirler. Bir tanıtım yazısı hazırlamak strateji değildir. Bunun yerine yapmanız gereken düzenli içerik üretmenize yardımcı olacak bir altyapı ve süreç oluşturmanız gerekir. İnsanlar tıpkı bir televizyon programı gibi sizden yeni içerik beklemeye başlayacaklardır; işte bu iyi bir şey. (Rosenberg)

Burçin Tarhan / Campaign Türkiye Yazı İşleri Müdürü
burcin@campaigntr.com

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Mayıs 2013 sayısında yayınlanmıştır.