artwork

İşi gazeteler yapsın, parayı onlar kazansın

9 yıl önce

0

Hatırlıyor musunuz, gazeteler 2-3 yıl önce ortak bir metin hazırlayıp “gazetelerin içeriği gazetelerindir” mealinde bir bildiri yayınlamıştı. Bütün gazetelerin ittifakla imzaladığı bu bildiri hemen hepsinde tam sayfa ilan olarak çıkmıştı. Bunun amacını da sabahları TV kanallarında gazetelerin okunmasının önüne geçmek olduğu açıklanmıştı. Gerçi bildiride internet sitelerinin de adı geçiyordu ama daha ilk günden o ilanda imzası bulunan gazeteler dijital platformda birbirlerinin haberlerini kullanmıştı.

Bugün geri dönüp baktıklarında o bildiride imzası bulunanlar acaba o iddialı düşüncelerini komik buluyor mu?

O zamanlar (çok eski de değil Ekim 2012) herhalde gazete patronları Facebook, Google ya da Twitter’ı kendilerine rakip de görmüyordu… Hoş bugün rakip görseler de değişen fazla bir şey olmayacak.

Gazeteler, kağıt yaşadıkça kendi içeriklerini üretecekler. Facebook, Google ve Twitter ise reklam gelirinde aslan payını almaya devam edecek…

Çok paylaşım çok markalaşma

Bugün gazetelerin internete ve de rakip gazetelerin internet sitesine bakış açısı değişti. Mesela internette rakip sitede ya da sosyal ağlarda paylaşılmayan bir gazete yazısı neye yarar ki? Yani bir gazetecinin ya da muhabirin yazdığı bir yazıyı bu sosyal mecralardan paylaşmaması düşünülebilir mi? Bazı yazarların gazete tirajından daha büyük erişimi var. O yazarın tek bir link vererek yaptığı paylaşım, gazetesine de ciddi bir internet trafiği sağlıyor. E bu da gazetecilerin Taksim Meydanı’na çıkıp bağırarak elden gazete satması gibi bir şey…

Genelde ajans haberleriyle dolu gazetelerin dijital rakipleriyle yarışı her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Bırakın sabahları gazetelerinizi televizyonlarda logo göstererek okusunlar. Bırakın haberlerinizi kaynak belirterek internette kullansınlar. Bugün, TV’de gazete okunmadı diye kaç kişi gidip bayiden gazetenizi alacak.

Yazarlarınız, muhabirleriniz ne kadar çok kişiye erişirse markanız da o kadar güçlü olur.

Haa bunları paraya çevirmek mi?

O iş eskisi kadar kolay değil, tatlı hayat bitiyor…

Gazeteler içerik üretmeye devam ederken gelir alanında Facebook, Google ve Twitter’a çalışmaya devam edecek…

 

Levent Ertem

Campaign Türkiye Yayın Danışmanı

@ertembey

 

 Bu yazı Şubat 2015 tarihli Campaign Türkiye’de yayınlanmıştır.