artwork

İnsan, reklam ve teknoloji

9 yıl önce

0

Dijital pazarlama yepyeni işbirliği modelleri oluşturdu. Günümüzde başarılı kampanyalar geliştirmek için kreatif ve medya planlama disiplinleri kadar, veri ve analitik alanında da bilgi ve ustalık şart.

Geleneksel yöntemlerin yerini veri odaklı, teknoloji merkezli planlama ve satın alma modelleri alırken, reklam sektörü algoritmalar ile çalışıyor artık. Basit veri işleme ve hesaplamalar geride kalırken, iş yapma biçimlerini ve kuralları otomatik anlamlandırma ve yapay zeka belirliyor.

Çok geniş medya envanterine ya da arama sonuçlarına entegre olan karar destek sistemleri, karmaşık ve çok değişkenli pazarlama girdilerini gerçek zamanlı olarak değerlendirmeyi sağlıyor. Medya satış platformlarına güç veren algoritmalar, reklam sektörüne bundan on yıl önce kesinlikle mümkün olmayan bir hız ve ölçek kazandırıyor.

Reklam teknolojileri, medya satın alma ve satışı için pazarlamanın ilk ve tam otomatize pazaryerini mümkün kıldı. Önümüzdeki iki yıl içinde gösterim temelli reklamların çoğunun online medya satın alma ajansları tarafından yapılacağı tahmin ediliyor.

Google için Boston Consulting Group tarafından yapılan bir araştırma, programatik satın almanın, reklamverenlerin yatırım geri dönüş oranlarını %30-%50 artırdığını gösteriyor.

Tüm bunlar, akıl yürütmenin, yaratıcılık ve hikâye anlatımı gibi becerilerin başarılı bir reklam kampanyasındaki öneminin azaldığı anlamına gelmiyor elbette. Tam tersine, insanların motivasyonlarını, tüketiciye ilişkin içgörüleri ayırabilmek, ikna edici mesajlar geliştirmek ve bunları çoklu platform ve cihazlar arasında en uygun zamanlamalarla dağıtmak, hâlâ başarılı pazarlama iletişiminin temeli konumunda.

Yenilikçi teknolojiler reklam dünyasına gelirleri yükseltme ve yatırımların geri dönüşünü artırma olanağı sağlıyor. Ancak, teknolojinin sağladığı enstrümanları doğru kullanmak için insana ihtiyaç var. Zira içgörüleri eyleme dönüştürmenin temel koşulu, tüketicilerin gerçek bir ustalıkla anlaşılmasından geçiyor.

 

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

@bulenthicsonmez

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Nisan 2015 sayısında yayınlanmıştır.