artwork

İnsan odaklı çocuklar

8 yıl önce

0

Hem okuyan hem de etrafında olan bitenler karşısında algılarını, deneyimlerini tutkusuyla birleştiren girişimci çocukları Tina Ly, Campaign Türkiye için yazdı.

Eylül geldi ve her zaman olduğu gibi modada okula dönüş koleksiyonları, bronzlaşıp gelen iş arkadaşlarının anlattığı muhteşem ya da sıradan tatil maceraları ya da kaç tane Pokémon yakaladıkları ile ilgili hikayeler başlayacak… Ama bazı çocuklar ve büyük çocuklar hem okulu hem de işi bir arada idare ediyorlar. O zaman, ortak özellikleri hayat deneyimlerini birer fırsata çeviren ama kar elde etmeyi öncelikleri haline getirmemiş ilham veren bu çocuklara bakalım!

İnsanların sağlığını önemsemek

Jack Andraka, genç bir dahi. Daha lisedeyken pankreas, yumurtalık ve akciğer kanserini tespit etmek için ucuz yeni bir yöntem icat etti. İcadı patentlenen genç dahi, uluslararası düzeyde bilinen biri oldu. 2014’te aldığı Jefferson Ödülleri gibi prestijli ödüllere sahip oldu, konuşmalar yaptı. 16 yaşındayken 2013’te fikirlerin rahatlıkla paylaşılabildiği TED’de yaptığı konuşmasında internet ve olanakları üzerinde durup internetin sadece dudakları büzerek ördeğe benzeyen yüzlerin fotoğraflarının paylaşıldığı bir yer olmadığını belirtti. 15 yaşında, daha pankreasın ne olduğunu bilmiyorken pankreas kanserinin nasıl bulunabileceğini öğrenen ve bunun üstüne bir buluş ortaya koyan Andraka, “Yapabildiklerimi düşünüp bir de siz neler yapabileceğinizi hayal edin” diyor.

 Jack Andraka, 2013 Şubat TED Konuşması

“(…)Ama internet ile artık her şey mümkün. Teoriler paylaşılabilinir ve fikrinizin değerli görülmesi/bulunması için yüksek dereceli bir profesör olmanıza da gerek yok. Tarafsız bir bölge burası. Neye benzediğiniz, yaşınız ya da cinsiyetiniz önemli değil. Burada sadece fikirlerinizin bir önemi var. Benim için önemli olan internete yeni bir bakış açısıyla bakabilmekti. Ve aslında internetin, kendi komik surat ifadeli fotoğraflarımı yüklemekten çok daha ötesinde olduğunu gördüm. Dünyayı değiştirmek mümkün. Pankreasın bile ne olduğunu bilmeyen 15 yaşında bir çocuk, pankreas kanserini tanımlayacak yeni bir yol geliştirebiliyorsa, siz kendinizin neler yapabileceğini bir hayal edin!”

İnsanların güvenliğini önemsemek

Onlar her yerde! Pokémonlar değil ama Pokémon GO oyuncuları! Bu konudan fiilen ve gerçekten de kaçmamızın sanırım hiçbir yolu yok. Pokémoncular her trendde ve her yerdeler. Hatta araba sürerken bile onları bir şeyler yakalamaya çalışırken görebilirsiniz. Dışarıdan bakıldığında sanki cross-fit yapıyorlar gibi duruyor; önce yavaşça yürüyorlar, sonra koşmaya başlıyorlar sonra yine yavaşlıyorlar ve zıplıyorlar. Ve yeniden koşmaya başlıyorlar. Dışarıdan izleyince çok komik, ta ki bir oyuncu gelip de size çarpana kadar… Ancak oyunun popülerleşmesiyle beraber bazı güvenlik sorunları da beraberinde geldi. Ve bu konu 7 yaşındaki bir oyuncu tarafından oldukça ciddiye alındı.

Athen Salcedo, bu sorunlardan biriyle baş etmek için Poke Glo’yu keşfediyor. Özellikle akşam saatlerinde oynarken insanların zarar görmesini engellemek için biraz çalışıyor. Ardından da ailesinin yardımıyla GoFundMe sayfasını başlatıyor ve destek sağlamaya çalışıyor. Sadece bir ayda, Ağustos ortasına kadar 5000 dolar toplanıyor. Şu anda ise Pokémon Go Safety GoFundMe sayfası 7824 dolar toplamış durumda! Ailesi tarafından da desteklenen Athen Salcedo, Poke Glo sitesini ise yayına aldı. Henüz 2. sınıftaki bir çocuk için muhteşem!

Athen Salceda – Poke Glo sitesi

“İnsanların geç saatlerde PokémonGO oynarken zarar görmelerini istemedim. Ben de bu yüzden arabalar yaklaşırken ışıkları yanan bir rozet yaptım ve oynayan herkeste olmasını istedim. Umarım herkes bu rozetlerden edinir ve oynarken de kullanır. Böylece arabalar onları görebilir. Bunları satarak zengin olmayı istemiyorum. Ama bunlardan yapabildiğim kadar çok yapmak istiyorum ki insanlar istedikleri zaman bu ihtiyacı karşılayabileyim ve onların alabileceği kadar ucuza satabileyim.”

Albert Einstein

“Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıllık ömrü kalır; arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan ve insan olmaz”

İnsanların geleceğini önemsemek

Mikaila Ulmer, sadece 11 yaşında ve şimdiden bir sosyal girişimci, konuşmacı, hayırsever ve elçi. Ayrıca geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen Amerika Birleşik Devletleri Kadın Zirvesi’nde Amerika Birleşik Devletleri’nin Başkanı Barack Obama ile tanıştı. Harika değil mi? Me & the Bees Lemonade isimli şirketin kurucusu aynı zamanda da CEO’su. Bu genç girişimci kendi işine 2009’da daha 4 yaşındayken başlıyor. Limonatayı balla tatlandırdığı girişimiyle çok büyük ağlara dağıtım yapıyor. Buna dünyanın organik ve doğal besinlerdeki lider markası Whole Food Markets dahil. Me & the Bee’s Lemonade’in misyonu hem sosyal hem de çevreyle ilgili. Limonata satışından elde edilen kârın yaklaşık %10’dan fazlası bal arılarını korumak için ayrılıyor. Mikaila Ulmer aynı zamanda workshop’larda ve sosyal girişimcilik panellerinde bal arılarının nasıl korunabileceği ile ilgili konuşuyor. Me & the Bees Lemonade’in Facebook sayfasında ziyaretçilerine bal arıları, bal ve Me & the Bees Lemonade ile ilgili bazı gerçek ve ilginç bilgiler veriyor.

Mikaila Ulmer, NBCBLK röportajı, Mart 2016

“Kendi işini kurmak isteyen çocuklara ve tabii yetişkinlere bazı önerilerim olabilir. Bunların en başında ise gerçekten sıkı bir şekilde çalışmak geliyor. Eğer bir girişimci olmak istiyorsanız çok çalışma konusunda hiçbir sorununuz olmamalı. Bir diğer küçük önerim ise: Neye karşı bir tutkunuz varsa o konuda bir iş yaratın kendinize. Çünkü tutku fazla olduğu zaman o işi yaparken de yönetirken de daha çok eğleneceksiniz. Ve son olarak karlı olurken aynı zamanda tatlı da olabilirsiniz. Bee Sweet Limonata’ya başladığımda kendimi para kazanmak ve arıları kurtarmak arasında sıkışırken düşünmüştüm. Ama buna biraz mesai harcadıktan sonra her ikisini aynı anda yapabileceğimi anladım ki buna da sosyal girişimci deniyor.”

Hem çok büyüleyici hem de ilham verici. Bu makaleyi tamamlarken aşağıdaki meme’in son için mükemmel bir not olduğunu düşündüm:

Tina Ly

Freelance Consultant

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül 2016 tarihli sayısında yayınlanmıştır.