artwork

İlk content marketing örneği

10 yıl önce

0

Daha önceki yazılarımdan birinde content marketing’in aslında yeni olmadığından uzun yıllardır adı content marketing olmasa da uyguladığından bahsetmiştim ve ilk örnek olarak da 1900’lerde yayınlanan Michelin Rehberini göstermiştim. Otomobil lastiği üreticisi Michelin, Fransa içinde seyahat ederken sürücülere en iyi yemek yenecek ve kalacak yerleri listeleyen rehberini ilk kez 1900’de yayınladı. Yıllar içinde bu rehber gelişerek yayın hayatına devam etti. Şu anda 400 sayfalık rehber 23 ülkede yayınlanmaya, en önemli referans kaynaklarından biri olmaya ve Michelin adını başarıyla taşımaya devam ediyor.

Buhar kazanı şirketinin gazetesi

Ancak geçtiğimiz günlerde Content Marketing Institute blogunda yayınlanan bir yazıya göre bundan daha da eski bir uygulama var ve tarihi 1867’ye dayanıyor.

Kasım 1867’de Hartford Buharlı Kazan Kontrolü ve Sigortası Şirketi, The Locomotive adında bir yayın çıkartmaya başladı. Bu yayın, cihaz sahiplerine teknik bilgi vermeyi ve riskleri yönetip sorunları çözmelerine yardımcı olmayı amaçlıyordu ama bunu eğlenceli ve herkesin okumaktan zevk alabileceği bir şekilde yapıyordu. Çünkü sadece bu cihazla ilgili bilgiler vermeyip, özellikle doğa bilimi ile ilgili zevkle okunacak haberler ve makaleler yayınlıyordu. Bu yayının ülkenin aynı adla en uzun yayınlanan dergisi olma özelliğini de taşıdığı söyleniyor. Eskiden basılı bir yayın olan The Locomotive şu anda online olarak yayın hayatına devam ediyor.

Content marketing’in ilk örneği 1867’de yapıldı.

The Locomotive’in amacı

Şirketin başkanı Jeremiah M. Allen, The Locomotive’in ilk sayısında giriş yazısı olarak şu cümleleri kaleme almış:

“Bu gazetenin amacı doğa ile ilgili bilimsel, eğlenceli, kullanışlı, işe yarayan bilgiler vermek. Her ne kadar okuyucularımıza doğa biliminin çeşitli dallarıyla ilgili güzel bilgiler vermeyi amaçlıyorsak da temel hedefimiz buhar gücü ve uygulamaları ile ilgili temel soruları yanıtlamak ve yararlı bilgiler sunmak. Tüm buhar kazanı patlamalarıyla ilgili kayıtlarını ve bunların nedenlerini dikkatlice tutuyoruz ve buhar kazanı patlamalarıyla ilgili çeşitli teoriler ortaya koyuyoruz. Bu yayında bu teorileri ve bu konudaki önemli bilgileri de bulacaksınız. Bilimsel bilginin kapsadığı alan çok geniş ve her zaman ilgi çekici konular bulunabiliyor. Uygulamadaki insanların pek çok değerli fikri halka ulaşmadan kaybolup gidiyor çünkü bunu iletecek bir ortam bulamıyorlar. Bu yayının bu zeki insanlarla halk arasında bir köprü oluşturmasını da diliyoruz.”

Content marketing’i 1867 yılında çok iyi tarif etmemiş mi?

 

Burçin Tarhan

Campaign Türkiye Yazı işleri Müdürü

@burcintarhan

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Mart 2014 sayısında yayınlanmıştır.