artwork

İçerikle pazarlamanın evrimi

11 yıl önce

1

Aslında içerik, pazarlamacıların hayatında hep vardı. İster kurumsal dergiler olsun ister basın bültenleri, pazarlamacılar içeriği hep kullandılar. Ancak yeni teknolojiler tam bir çığır açtı.

Her ne kadar içerikle pazarlama kavramını son yıllarda duymaya başlasak da aslında pazarlamanın içinde içeriğin yeri hep vardı. Yeni teknolojiler içerikle pazarlamanın gelişmesine ve daha yararlı kullanılmasına yol açtı. Yine de içerikle pazarlamanın hiç de yeni bir kavram olmadığını hatırlamakta yarar var.

Belki de ilk ve en önemli içerikle pazarlama örneğini Michelin 1900’lerde ortaya koydu. Üstelik de bu örnek hala hayatta: Michelin Rehberi.

Otomobil lastiği üreticisi Michelin, Fransa içinde seyahat ederken sürücülere en iyi yemek yenecek ve kalacak yerleri listeleyen rehberini ilk kez 1900’de yayınladı. Yıllar içinde bu rehber gelişerek yayın hayatına devam etti. Şu anda 400 sayfalık rehber 23 ülkede yayınlanmaya, en önemli referans kaynaklarından biri olmaya ve Michelin adını başarıyla taşımaya devam ediyor.

Yemek tarifiyle satış

Pazarlamacıların sık sık örnek gösterdikleri ve tarihteki ilk başarılı içerikle pazarlama çalışmalarından biri olduğu söylenen bir diğer örnek de Jell-O Yemek Tarifi Kitabı. Amerikan jöle markası Jell-O, 1900’lerdeki düşük satış rakamlarını yukarı taşımak için içeriğe başvurmuş ve jöleli yemek tarifleri kitabı hazırlamıştı. Marketingprofs’ta yer alan bir makaleye göre bu kitabı ücretsiz olarak evlere dağıtan Jell-O’nun satışları bir yıl sonunda 1 milyon dolara yükselmişti.

Çizgi romanla ilgi toplamak

Hasbro da 1982’lerde içeriği kullanmaya başlayan markalardan. 1964’te üretmeye başladığı asker serisine GI Joe karakterini 1982’de ekleyince bu yeni oyuncağa gençlerin ilgisini çekmek için farklı bir yöntem buldu ve hikaye sanatından yararlanmaya karar verdi. GI Joe için bir çizgi roman serisi yayınladı. Çocuklara farklı bir dünya sunan ve oyuncağa bir hikaye kazandıran bu çizgi roman sayesinde GI Joe satışlarında büyük bir artış yakaladı.

Bu sıralarda kurumsal dergicilik de giderek gelişti ve altın çağını yaşamaya başladı. Yine pazarlamacıların hep başarılı örnekler arasında gösterdiği Lego’nun Brick Kicks dergisi 1987’de yayınlandı, 2008’e kadar da başarılı bir yayıncılık hayatı sürdürdü.

İnternet ve e-posta devrimi

Ardından hayatımıza internet girdi ve içerikle pazarlamanın günümüzdeki haline gelmesi için ilk tohumlar işte o sırada atıldı. İlk ticari web siteler 1990’ların ortalarında görülmeye başlandı. Daha sonra web üzerinden seminerler ve e-eğitim programları kurumların hayatına girdi ve içerikle pazarlamayı bir adım öne taşıdı. 1997’de de ilk ücretsiz e-posta sitesi Hotmail’ın çıkmasıyla insanların e-posta kullanımları yükseldi ve markalar için yeni bir içerikle pazarlama mecrası da e-postalar oldu. Tanıtım amaçlı e-postalar yükselişe geçti.

Bloglarla herkes yayıncı

Ardından da bloglar ortaya çıktı. Artık içerik ve yayıncılık sadece yayıncıların tek elinde olmaktan çıkıp tüm kitlelerin kullanımına açıldı. Artık herkes yavaş yavaş yayıncı olmaya başladı. Microsoft ilk kurumsal blogunu 2004’te başlattı. Ardından Dell ve Sun, Microsoft’u takip etti. Blogların giderek yayılmasıyla kurumsal bloglar giderek arttı. Günümüzde Fortune 500 şirketlerinin yüzde 23’ünün bir blogu var.

2005’te ise videolar hayatımıza girdi. YouTube’dan bile önce LiveVault şirketi bir hizmetini tanıtmak için 150.000 BT profesyoneline 6 dakikalık bir video içeren e-posta gönderimi yaptı. Pazarlamada ilk video kullanımının bu örnek olduğu düşünülüyor. Video, yüzde 25’lik tıklanma oranına ulaştı ve e-posta üzerinden paylaşılarak iki ayda 250.000 kez indirildi. Ardından da 2005 yılında YouTube resmi olarak açıldı. YouTube’un giderek yaygınlaşması pazarlamada içeriğin kullanılması için yeni bir mecra doğurdu. Hem de çok önemli bir mecra.

Sosyal ağlar son nokta

En nihayetinde de sosyal ağların ortaya çıkması ile içerikle pazarlamada çığır açıldı. İçerik iyice demokratikleşti. Şimdi eklenen her tür teknoloji içerikle pazarlamacıları yüzünü güldürmeye devam ediyor.

İlk günden bu yana içerik kullanımında çok yol alındı ama bundan sonra çok daha hızlı yol alınacak gibi görünüyor.

Burçin Tarhan
Campaign Türkiye Yazı İşleri Müdürü
burcin@campaigntr.com