İçerik pazarlamasında üç başarı örneği

7 yıl önce

0

Büyük markaların nasıl kampanyalar yaptıklarını her gün bir yerlerde okuyabiliyoruz ama küçük, adı fazla duyulmamış markalar da içerik pazarlamasından önemli başarılar elde ediyor.

İçerik pazarlamasının en güzel tarafı büyük miktarlarda para akıtmadan da hedefe ulaşabilmeyi sağlaması. Bu nedenle küçük markalar bu alana daha fazla kafa yorup çok iyi işler ortaya koyabiliyorlar.

Nişe odaklanarak farklılaşmak

Büyük markaların domine ettiği spor ayakkabı pazarında sıyrılabilmek pek kolay değil. Ama Tracksmith markası bu rekabet dolu pazarda niş bir hedef kitleye odaklanmayı seçti ve hardcore koşucuları seçti. Küçük bir şirket olmalarına rağmen fitness ve boş zaman değerlendirme konusuyla ilgilenmeyen koşucular için üç aylık bir dergi olan Meter’ı çıkartmaya karar verdi. Meter’da koşucuların ilgisini çekecek uzun makaleler ve etkileyici fotoğraflar var, olmayan şey ise ürün reklamı. Tam da o sırada aldıkları 4,1 milyon dolarlık bir yatırımdan içerik pazarlamasına, kendi topluluğunu oluşturmak için önemli bir bütçe ayırdı ve istediği hedeflere ulaştı. Tracksmith’in kurucusu Matt Taylor, şirketleri için içeriğin müşteri kazanmak için en önemli araç olduğunu belirtiyor.

Şirketin geçtiği yolları anlatmak

Bir help desk yazılımı girişimi olan Groove da büyümek için içerik pazarlamasının gücünden faydalanan markalardan.

Groove, kendini anlatan, sıradan bir şirket blog’u açmak istemedi. Onun yerine şirketin geçtiği yolları bütün şeffaflığıyla paylaşmaya karar verdi. Şirketin CEO’su Alex Turnbull, şirketin büyüme yolculuğunu dürüst ve şeffaf yazılarla anlatmaya başladı. Tüm eksikliklerini ve hatalarını da anlattıkları blog bir süre sonra bağlılığı yüksek bir okuyucu kitlesine ulaştı. Groove’un, işini anlatan yazılar yerine geçtikleri yolları anlattıkları bir blog’da karar kılması, 2013 yılında neredeyse batmak üzere olan şirkete yeni müşteriler kazandırdı. Blog’un “Bir SaaS girişiminin ayda 100.000 dolara ulaşan yolculuğu” başlıklı yazıyla açılmasından bir saat sonra 1.000 e-posta abonesine sahip oldu. Bugün 250.000’den fazla kişi her ay Groove yazılarını okuyor ve şirket şu anda 5.000 müşteriye sahip.

Deluxe

Hedef kitlesi küçük işletme sahipleri olan Deluxe, sadece bir çek şirketi olarak değil küçük işletmelere çözüm üreten bir şirket olarak tanınmak istiyordu. Bunu sağlamak için de içerik pazarlamasını seçti. Deluxe, 2015’te bir içerik projesi başlattı ve SmallBusinessRevolution.org sitesini açtı.

100 küçük işletmeyi 12 mini belgesel film, 88 fotoğraflı makaleyle tanıttı. Ardından “Ana Caddede Küçük İşletme Devrimi” başlığında bir yarışma düzenledi ve en çok hak eden küçük kente 500.000 dolar ödül vermeyi vadetti. Yarışmaya 14.000 başvuru oldu. Small Business Revolution, ilk yılında 1,1 milyar görüntülenme elde etti, 500 habere konu oldu ve sosyal medyada önemli bir takipçi kitlesi elde etti. Deluxe’un Marka Direktörü, “Hikaye anlatımına güvenerek, satın alınan medyadan elde ettiğimiz bilinirliğin, etkileşimin ve paylaşımın 11 kat fazlasını elde ettik” diyor.

 

Burçin Tarhan     
Konak Medya İçerik Stratejisti

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...