artwork

İçerik pazarlaması hakkında bilinen yanlışlar ve doğrular

10 yıl önce

1

İçerik pazarlamasını sadece online yapılan ya da bir içerik üretmeye yönelik bir faaliyet olarak düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşte içerik pazarlaması hakkında yanlış bilinenler ve doğruları.

Content Marketing Institute her salı @CMIContent hesabından #CMWorld Twitter sohbetleri düzenliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Michael Brenner’ın #CMWorld  hashtagi altında yürüttüğü sohbette katılımcılara içerik pazarlaması hakkında duydukları en yanlış ifadeleri paylaşmaları istendi. Yoğun bir paylaşım oldu ve en çok paylaşılanlar belirlendi. İşte içerik pazarlaması hakkında bilinen yanlışlar ve doğruları:

Yanlış: İçerik pazarlaması bir moda ve bu moda da geçecek.

Doğrusu: Kimse içerik pazarlaması teriminin ne kadar zaman daha kullanılacağını bilemese de (ki Google Trends’e göre bu terim büyümesini sürdürüyor) şu kesin: İçerik pazarlamasının ardındaki prensibin sonu gelmeyecek. İçerik eskiden de önemliydi şimdi de önemli, gelecekte de önemli olmaya devam edecek. İçerik hiçbir yere gitmiyor ve akıllı şirketler de onu bir değer olarak nasıl kullanacaklarını iyi biliyorlar.

Yanlış: İçerik pazarlaması aslında SEO ile aynı şeydir.

Doğrusu: SEO ile içerik pazarlaması arasında önemli bir ilişki olduğu doğrudur. SEO başarılı bir içerik pazarlamasının önemli bir bölümüdür ancak içerik üretirken odaklandığınız en önemli konu SEO olmamalı. İçeriğin kalitesi, ilgili oluşu, okuyuculara sağladığı katkı yüksek olmazsa SEO’ya da bir katkısı olmaz.

Yanlış: İçerik pazarlaması sadece sosyal medyada yapılır.

Doğrusu: Etkili bir içerik pazarlaması dijital ve basılı mecralar ve etkinliklerde birebir etkinlik iletişimlerinin bir bütünüdür.

Yanlış: İçerik pazarlamasının sonuçları hızlı alınır.

Doğrusu: İçerik pazarlamasının sonuçlarını görmek zaman alır (genelde 6 ay gibi bir süre). Anında başarı ya da başarısızlık göstergelerine sahip olan geleneksel reklamcılığın aksine içerik pazarlaması hızlı koşu yerine bir maratondur. Bir yıl önce yayınladığınız bir içerikten bile satış sonucu alabilirsiniz.

Yanlış: İçerik pazarlamasının başarısı satışa yaptığı katkı ile ölçülür.

Doğrusu: Satışı artırmak içerik pazarlamasının hedeflerinden biri olsa da tek hedefi değildir. İçerik pazarlamasının hedefi belli bir web sitesinin ziyaretçi sayısını artırmak, bir demo talep edilmesini sağlamak ya da bir form doldurtmak da olabilir. Bunun yanında içerik pazarlamasının mevcut müşteriyi korumak için mükemmel  bir yöntem olduğu da unutulmamalıdır.

Yanlış: İçerik pazarlaması sadece içerik üretmekle ilgilidir.

Doğrusu: İçerik pazarlaması dağıtım, etkileşim ve bir mesajın iletilmesi ile ilgilidir. Ancak ve ancak tek bir içerik üretmenin ötesinde bir içerik pazarlaması stratejisi belirlerseniz pazarlama hedeflerinize yaklaşabilirsiniz.

Yanlış: Daha fazla içerik daha fazla erişim demektir.

Doğrusu: Aslında markalar içerik üretmekten çok ürettikleri iyi içeriği nasıl daha fazla dağıtabileceklerine odaklanmalılar. Sürekli yeni içerik üretmek yerine en iyi içeriği üretmeye odaklanıp iyi bir dağıtım planı yapmalılar.

Yanlış: İçerik işini en ucuz teklif verene vermek en iyisidir, herkes yazı yazabilir.

Doğru: Bazı yazarların diğerlerine göre daha düşük ücret talep ettikleri doğrudur. Ancak içeriklerinin kalitesi de o kadar düşük olacaktır ve istediğiniz sonucu alamama ihtimali de o kadar yüksek olacaktır. İyi yazar bulmak çok zordur ve genelde de pahalıdır. Sonuç almak istiyorsanız ucuza kaçmayın.

Burçin Tarhan
Campaign Türkiye Yazı İşleri Müdürü
@burcintarhan

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Nisan 2014 sayısında yayınlanmıştır.