artwork

Fikirleri fanusta saklamayın

12 yıl önce

0

1989 yılında Tim Berners Lee, interneti dünyanın farklı noktalarındaki bilim adamları ile iletişim kurmak için kullanıp onlarla fikir alışverişinde bulunarak ‘World Wide Web-www’ i geliştirdi. 22 yıl içerisinde web, modern dünyanın dengelerini yeniden şekillendirdi. Berners Lee, web’i geliştirmek için kimseden izin almadı, onun tasarladığı teknolojiyi kullanarak yeni içerikler oluşturanların da Lee ile anlaşmaya varmasına gerek olmadı. İnternet fikri olan ve yeni içerikler üreten bireylere özgür ve açık bir platform sunarak, yaratıcı fikirleri herhangi birinden izin alınmadan hayata geçirilmesine imkan tanıdı.

Bugün sanatçılar, girişimciler dünyanın dört bir yanındaki kişilere herhangi bir bariyer olmadan kolaylıkla ulaşıp fikir alışverişinde bulunabiliyorlar. İnternetin bilgiye erişim ve birlikte çalışmada sağladığı sınırsız özgürlük, bugün herhangi bir ülkede yaratılan bir fikir, bir anda dünyanın dört bir yanında bilinen ve dinamikleri değiştiren bir uygulama haline dönüşebiliyor. İnternet ile topluluklar güçlenirken ülke ekonomileri de bu ivmeden büyüme anlamında büyük fayda sağlıyor. Yeni girişimcilerin ekosisteme katılmasıyla birlikte bugün internet teknolojisi G-20 ekonomilerini örnek olarak aldığınızda gayri safi milli hasılanın büyümesine yüzde 4 oranında katkı sağlıyor.

İnternetin sunduğu tüm bu imkanlardan faydalanmak ülke ekosisteminin büyümesine katkı sağlamak için yapmamız gereken, son derece basit, yenilikçi düşünceyi desteklemek. Bugün birçok insan Google’ın birçok ürününün, Google+ ya da Google Maps fikrinin nasıl doğduğunu geliştiğini, merak ediyor. Cevabı ise şu: Google kültüründe, herkesin fikri vardır ve bu fikirler paylaşılır ve dikkate alınır. Dünyanın dört bir yanındaki mühendis ekibi yeni çözümler üzerinde çalışırken kullanıcıların çözümler ile ilgili geri bildirim ve yorumları da dinlenir, hayata geçirilir.

20. yüzyılda olduğu gibi yukarıdan-aşağıya (top-down) yaklaşım artık geçerli değil. İnternet ile birlikte artık yeni fikirlerin hayata geçmesi sadece laboratuvar ortamları ile sınırlı değil. Fikir, her yerden, herkesten gelebilir. Çünkü internet herkese bu gücü veriyor.

Bülent Hiçsönmez
Google Türkiye Ülke Direktörü