artwork

Ekonomi devrimi yerde ve bulutta başlıyor

11 yıl önce

0

Bulut bilişim” kavramı aslında internet kadar eski. Ancak günümüzde bulutta iş yapmak ekonomik açıdan gittikçe kaçınılmaz hale geliyor. Bu dönüşümü en çok besleyen şey internete yüksek süratli erişim yani buluta giden otoban oldu. Google gibi arama motorları ilk yıllarda birkaç milyon web sayfasını indeksleyerek, şimdiyse neredeyse her bilgi kırıntısını aynı arama kutusundan kitap, video, görüntü ve web sayfaları gibi hemen hemen her formatta bulmayı mümkün kılarak bu yolculuğu karşı konulamaz hale getirdi.

Edison’un tek bir odayı aydınlatan ilk ampulü gibi arama motorları da sonu değil başlangıcı temsil ediyor. Bilgi başlangıçta tek yönde akarken şimdi hem zaman hem de mekân boyutunda serbestçe dolaşıyor. Dünyanın dört bir yanına dağılmış tasarımcılardan oluşan bir ekip, bir sonraki ürünlerinin planlamasını yapmak için bulutta tek bir belge için bir araya gelebiliyor.

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında şirketler kendilerine ait veri ve çözümler yaratmak veya bunları sahiplenmek için milyonlar harcıyor. Ardından bunları korumak için yine milyonlar harcıyorlar. Her geçen gün daha fazla sayıda şirket bu verileri kendi ellerinde tutmak yerine buluta emanet ediyor. Bu emanet etme faslına henüz kuşkuyla yaklaşanlar yok değil. Ancak insanlık tarihinde başta direnç gösterilen birçok yenilik gibi, faydası anlaşıldıkça bu konuda da kuşkuların ortadan kalkması kimse için sürpriz olmayacak. Bundan 150 yıl önce kaç kişi yerden binlerce metre yüksekte “uçan” metal bir kutunun içinde olmaya sıcak bakabilirdi ki?

Ekonomimizin geleceği hakkında kafa yoran herkes şunu dikkate almalı: Bilgiye erişim demokratikleştirici bir güç, bulut ise işbirliğini ve bilgi paylaşımını pahalı olmaktan çıkarıyor ve kolaylaştırıyor. Bunun iş dünyasını ilgilendiren tarafıysa en küçük şirketlerin bile artık internette çok uluslu bir şirket kadar varlık gösterebilmesi. Ne de olsa içindeki bilgiler kimden gelirse gelsin bir tarayıcı penceresinin büyüklüğü hep aynı.

Bülent Hiçsönmez / Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül 2013 sayısında yayınlanmıştır.