artwork

Doğru veri sağlamanın öyküsü

9 yıl önce

0

Dijital rüzgarlar esmeye başladığında yeni teknolojiler ve ölçüm araçlarının yardımıyla daha fazla metrik rakamlandırılabilir hale geldi.

IAB Türkiye de bu noktada harekete geçti.  İnternet  Ölçümleme Araştırması’nın Ocak 2010’da resmen başlamasıyla, internet dünyası en saygın ortak veriye ulaşmış oldu. O günden beri zenginleşen araştırmada değişmeyen tek şey, raporlanan veriler için yapılan titiz çalışma oldu. Bu süreçte IAB Türkiye Teknik Yürütme Kurulu ve profesyonel kadronun çalışmaları, araştırmanın üstlenicisi Gemius ve yapısal çalışmayı yürüten Ipsos’un çabaları araştırmayı gün geçtikçe daha değerli hale getirdi. Üstelik Deloitte’un denetimi, sonuçlar konusunda soru işareti kalmamasına katkı sağladı.

Bu kapsamda her ay yaptığımız çalışmayı özetlemek istiyorum:

 Aylık kontrolde PV değeri bir önceki aya göre, belirlenen normal değerin üzerinde bir değişim gösteren yayıncılarla temasa geçilir. 5 günden fazla sorunu olan siteler rapora alınmaz. Daha azında karar siteye bırakılır.

 Sitelerin belirlenen sınırlar üstündeki iframe kaynaklı trafikleri tespit edilir. İlgili site uyarılır ve bu trafikler rapora dahil edilmez.

 Sayfalarında otomatik yenileme uygulayan sitelerin bu trafikleri rapora alınmaz.

 Sadece yurtiçi trafikler raporlanır.

 Kodsuz sitelerin belirli oranların üstünde değişen sonuçları raporlanmaz.

 Veriler, her ay sonunda yayınlanmadan sitelere kontrol amaçlı gönderilir.

 Yayıncılar veriye itiraz etme hakkına sahiptir. İtirazın incelenmesi için kurallar dahilinde raporun yayını bekletilir.

 Rapor yayınlandıktan sonra gelen şikayetler, Teknik Yürütme Kurulu tarafından incelenir, karara bağlanır.

8 aşamalı rapor üretiminin temel amacı, verilerin pazara şeffaf bir yöntemle sunulması ve istatistiğin izin verdiği kapsamda doğru olanı yansıtmasıdır. Bu konudaki çalışmalar her gün gelişen teknoloji ve imkanlarla beslenmeye devam edecektir.

Tuncay Yavuz

IAB Türkiye- Teknik Yürütme Kurulu Başkanı

Twitter: @tuncayyavuzu

 Bu yazı Campaign Türkiye Eylül 2015 sayısında yer almıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!