Dijital ölçümlemenin sektörde önemi

7 yıl önce

0

Son dönemlerde sıkça, dijital mecrada karşılaştırılabilir global standartlar olmadıkça, reklamda sahtecilik, görünürlük, marka güvenliği gibi sorunların çözümleri için taraflar el sıkışıp, gerekli önlemleri almadıkça büyümesinin risk altında olduğu konuşulur oldu.

Bazı reklamverenlerin yaşanan bu tedirginlikler nedeniyle daha güvenli buldukları geleneksel mecralara geri dönmeye kararı vermesi, marka güvenliğinin önemini ön plana çıkaran vakalar, artık gündemimizi daha sık işgal ediyor.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen yapılan araştırmalar hala tüketicilerin kendilerine aktif olarak reklam yapılmasından hoşlandıklarını belirtiyor. Bu noktada önemli olan, bu güçlü silahı nasıl ve ne kadar kullanacağımızı doğru tespit edip, hem markamıza hem de tüketiciye zarar vermeden avantaja çevirmektir.

Dijital mecranın en büyük avantajı detaylı ölçümlemedir. Ölçümün üç ayağını oluşturan mecra performansı, plan performansı ve rekabet datası bugüne kadar reklamverenin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabilecek yeterlilikte değildi. 2017, bu konuda ciddi ilerlemelerin planlandığı bir yıl olacak gibi görünüyor.

IAB Türkiye liderliğinde Gemius-Nielsen’in gerçekleştirdiği internet ölçümü, 1 Haziran’dan itibaren, tıpkı TV gibi, günlük sonuç üretecek test yayınına geçiyor. Diğer yandan, TV tarafında da önce time-shift olarak anılan gecikmeli yayınlar, ardından TV içeriğinin tüm ekranlarda ölçümlenmesi gündemde. Ve reklamverenin en temel ihtiyaçlarından olan internette rekabet datasının mümkün olan en iyi şekilde temin edilmesi konusunda da tüm sektörün gayretleri ile oldukça iyi bir noktaya gelindi.

Planlananlar hayata geçirildikten sonraki adım, tüm mecraların tek çatı altında toplanması ve reklamverenin yatırımının geri dönüşünü en doğru şekilde ölçmesi için ihtiyaç duyulan sistemin oluşturulmasıdır. Amaç, marka ve pazarlama hedefi için en doğru karmayı bulmak ve iş sonucuna çevirmektir. Burada önemli olan nokta, reklamverenin yaptığı reklamları sıkı takip ve kontrol etmesi, aynı zamanda doğru ölçümlemek için gerekli yatırımı yapması ve yeterli zaman, kişi ve ilgiyi ayırmasıdır.

 

Ayşen Akalın
RVD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...