artwork

Dijital masal anlatmaz!

9 yıl önce

0

Zaten istese de anlatamaz. Neden mi? Çünkü dijitalde sözler değil rakamlar konuşur, hem de en ince detayına kadar… Daha başlangıç aşamasında hedef kitlenin uğrayacağı duraklar şekillenir. Hedef kitle sadece yaşa, cinsiyete, gelir durumuna göre değil, davranışlarına, ilgi alanlarına göre belirlenir. Dilerseniz hedefleme konusunda aşırıya da kaçabilirsiniz; hayvan severler, temizlik düşkünleri, dağınıklar, bilinçli tüketiciler, bitterciler, sütlü çikolatacılar, sporseverler vs. vs.

Dijital, markalara 18-34 yaş arası 15 milyon kişiyi hedefleyerek bunların ürünleri/hizmetleriyle ilgili olduğu tahmin edilen %5’ine ulaşmak yerine; markanın bayrağını bloglarda, forumlarda, sosyal medyada dalgalandıran daha küçük kitlelere gitme ve bu sayede daha büyük kitleleri çekme imkânını verir. İş hedeflemeyle bitmez. Kampanya esnasında anlık olarak geri dönüşlere göre kampanyaya müdahale edilir, aynı zamanda kullanıcı görüşleri ve tepkileri de izlenir. Bu noktadan sonra somut gerçekleri doğru analiz etmek ve başarıya ulaşmak dijital reklamcıların, pazarlamacıların ve marka yöneticilerinin işidir.

İçinde masala yer olmayan dijital dünyanın son iki yılda Türkiye’de kazananları Avrupa ve ABD’de 5 adet ödül alan yarışması Mixx Awards’un bu yılki reklam kampanyasının teması da bu oldu: Dijital Masal Anlatmaz!

Jüri Başkanlığını IAB Türkiye Başkan Yardımcısı Neslihan Olcay’ın üstlendiği jüriyi yine yorucu bir çalışma dönemi bekliyor. 2014’ün en başarılı 568 reklamı değerlendirilecek, kazananlar ödüllerini 18 Şubat’ta Four Seasons Bosphorus Hotel’de gerçekleştirilecek törende alacak. Üstelik bu yıl törene IAB Avrupa Yönetim Kurulu ve Avrupa’da faaliyet gösteren 18 IAB ülkesinin yöneticisi de katılacak.

Yarışmanın bu yılki Lider Destekçileri Sahibinden.com ve Turkcell Superonline; Başarı Destekçisi ise MedyaNet oldu. Süreç ve organizasyon Gramofon, İltek, Karbonat, Project House ve Youth Republic’in katkılarıyla yürütüldü, yürütülecek. Töreni Canlı Yayın Sponsoru Pozitif TV internetten yayınlanacak.

IAB Türkiye olarak tüm destekçilerimize teşekkür ediyor, katılımcılara başarılar diliyoruz.

 

Rima Erdemir

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Paz. Yürütme Kurulu Bşk.

@rimaerdemir

 

Bu yazı Campaign Türkiye Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır. 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!