artwork

Davos’ta Trudeau’dan iletişim dersleri

8 yıl önce

0

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yılki teması 4. Sanayi Devrimi idi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da siyasetin, iş dünyasının ve STK’ların en önde gelen liderlerinin buluştuğu Davos’ta, 4. Sanayi Devrimi başlığı altında sığınmacı krizinden iklim değişikliğine, eşitsizlikten teknoloji ve ekonomiye uzanan pek çok küresel sorun ele alındı.

Dünyaya yön veren 3000 kişinin bir araya geldiği Davos’ta birbirinden önemli isimler, medyanın ve diğer katılımcıların dikkatini çekmek ve mesajlarını en güçlü biçimde iletebilmek için adeta yarıştılar. Her biri iletişim sanatında ustalaşmış olan yüzlerce önemli ismin yine son derece önemli mesajlar aktardığı bu ortamda, mesaj zenginliğinin arasından sıyrılabilmek, iletişim profesyonellerinin de işe karıştığı bir stratejiler savaşı yaşanmasına neden oldu. Bu ustalar savaşının galibi ve Davos’un iletişim yıldızı ise Kanada’nın yeni Başbakanı Justin Trudeau idi. Yüzlerce yıldız ismin arasından sıyrılarak Davos’un en parlak ismi olmayı başaran Trudeau’nun bu denli büyük bir ilgi görmesinin tek nedeni dayanılmaz cazibesi değildi kuşkusuz. Bu ilginin ardında Trudeau’nun, günümüzde “iletişim” dediğimizde kitlelerin görmek istediği ve beklediği her bir niteliği, sanki doğasında varmış gibi, sanki istese de başka türlü olamazmış gibi üzerinde taşıması yatıyordu. Alışılanın tersine, oturumlardaki rahat tavrı, ölçülü beden dili, attığı her adımda yarattığı “gerçek insan” algısı ve tüm bunların sonucunda oluşturduğu “güven” ile Tredeau, Davos’u fethetti.

Trudeau’nun Davos’taki başarısı bize günümüz markalarının unutmaması ve güven oluşturmak için iletişimde öne çıkarması gereken kavramları da yeniden hatırlattı. Dünya,  yeni sanayi devrimleriyle değişedursun şurası bir gerçek ki, güven oluşturmanın yolu bugün de tıpkı dün olduğu gibi aslında çok temel ve insani değerlere dayanıyor: “Şeffaflık, erişilebilirlik, samimiyet, diyalog ve sadelik”.

 

Emine Çubukçu
İDA Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı Campaign Türkiye Mart 2016 sayısında yer almaktadır.