Daha yenilikçi ve yaratıcı olmak için

11 yıl önce

0

Deyimler, atasözleri ve özdeyişlere hep bayılmışımdır. Dilleri zenginleştirir ve ifade yeteneğimizi güçlendirir. Özellikle de dilimiz Türkçeye ayrı bir kıvraklık ve zekâ katarlar. Ancak iki tanesine tam anlamıyla ifrit olurum. Birincisi, “Eski köye yeni adet getirme!” ikincisi ise “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” ifadeleridir. Birincisi, “hep geçmişine bak ve yenilikçi olma” diyerek geri kalmayı teşvik eder. Geriliği meşru kılmaya çabalar. İkincisi ise kadını sorgusuz sualsiz geri plana atar ve ikinci sınıf birey olarak tanımlar. Her erkeğin arkasında değil önünde, yanında, sağında, solunda ilham ve örnek aldığı bir kadın olduğunu düşünüyorum. Kadınların arka plana atılmasının meşru görülmesi, toplumların değişime ayak uyduramamasına ve doğal olarak geriye gitmesine kapı aralar.

Türkiye’de son yıllarda pozitif gelişmeler gözlenmesine rağmen durum pek iç açıcı değil. TEPAV verilerine göre, kadınların iş gücüne katılma oranı Rusya’da yüzde 68, Brezilya’da yüzde 63,5, Macaristan’da yüzde 57,  Güney Kore’de yüzde 55, Meksika’da yüzde 46 iken Türkiye’de bu oran yüzde 28,8’de bulunuyor.

Reklam ve medya endüstrisinde kadının konumunu daha yakından incelemek amacıyla hazırladığımız, üst düzey kadın yöneticilerin yer aldığı özel dosyada ise umut veren bir tablo ortaya çıktı. Reklam endüstrisinde, Türkiye ortalamasının aksine bir trend gözleniyor ve cinsiyetlerin ön plana çıkmadığı, bir başka deyişle kadının arka planda olmadığı bir dinamik gözleniyor. Şimdi bu olumlu resmin diğer sektörlere de yansımasına katkı sağlamak ve farkındalık yaratmak için öncelikle yayıncı olan bizlere ve ardından sektörde yer alan tüm kadınlara görev düşüyor. Bu kapsamda, reklam sektöründe yer alan kadınların deneyimlerini paylaşabileceği diğer sektörlere ilham kaynağı olmalarını sağlayacak bir platform kurma kararı aldık. “Kendin çal, kendin oyna” formatında bir ödül töreninden daha anlamlı ve de faydalı olması amacıyla, sektör oyuncularıyla birlikte iyi uygulamalar ve verimli çıktılar hazırlamak için çalışmalara başladık. Yakında detayları paylaşıyor olacağız.

Son olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Campaign Türkiye’nin Mart sayısında pozitif ayrımcılık yaparak çoğunluğu (neredeyse derginin tamamı) kadınların oluşturduğu içerik, görüş ve röportajlara yer verdik. Nasıl mı oldu? Daha güzel,  daha zarif, daha faydalı, daha yaratıcı ve daha inovatif…

Keyifli okumalar,

Tolga Tuna / Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni
tolga@campaigntr.com

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Mart 2013 sayısında yayınlanmıştır.