artwork

Daha iyi kullanıcı deneyimi ama nasıl?

8 yıl önce

0

Her yıl yeni bir temayla dijital dünyayı buluşturan Mixx Conference, bu sene kullanıcı deneyimine odaklandı. Kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi dijitalin önemli konularından biri. Teknoloji bu açıdan ciddi imkânlar sağlıyor. Veri mühendisliği, reklamın yayınlandığı platformun kalitesini geliştiriyor. Kullanıcının deneyimini zenginleştiriyor, ziyaret süresini uzatıyor.

Çok parçalı’ bir evrende rekabet eden markaların ajansları da büyük veriye dayalı çalışıyor. Yaratıcı stratejilerini oluştururken veriden hareketle iletişim araçları geliştiriyor. Yani yeni nesil reklamcının, ‘veri gurusu’ olması gerekiyor. Ancak bu yolla ‘akıllı kampanyalar’ üretilebiliyor.

Akıllı reklam, beraberinde ölçüm metriklerini gündeme taşıyor. Kullanıcı deneyimi erişimin yanı sıra, etkileşimle ölçülebilecek bir kavram. Bu da etkileşimi yeni bir ölçüm metriği olarak öne çıkarıyor. Özetle teknoloji hem yayın platformunu, hem reklamın etkisini, hem de kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor. Dijitalin gelişimine katkı sağlıyor.

Bu güzel manzaranın başka bir boyutu da var. Sayfalardaki aşırı reklam kullanımı, sayfanın açılışını zorlaştıran ve tüketiciye seçim hakkı tanımayan reklamlar kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyor ve kullanıcı reklamları engelleme yoluna gidebiliyor. İnternetin reklamsız olamayacağını vurgulayan IAB ABD yetkilileri, endüstrinin kendi kendini düzenlemesi gerektiğini; kaliteli içeriğe erişimi zorlaşan tüketicinin kapalı platformlara kayacağını ve dijital dünyanın renkliliğini yitirerek birkaç şirketin kontrolü altına gireceğini söylüyor. Bu bakış açısıyla başlatılan yeni bilinçlendirme programı L.E.A.N.’in temel hedefi sayfanın açılışını geciktirmeyen, güvenli, tüketicinin kararlarına saygılı, sayfaya hükmetmeyen reklam anlayışının yaygınlaşması.

Bu gelişmelerin ülkemizde de gündeme geleceği öngörüsüyle harekete geçen IAB Türkiye, ilk etapta RVD’yle ortak bir seminer düzenleyecek.

Aygen Tezcan

IAB Türkiye Genel Koordinatörü

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!