artwork

Daha az kırmızı et, sarımsak ve brokoli

11 yıl önce

0

Ocak ayları genelde sektör bağımsız olarak soğuk ve sessiz geçer. 2013’ün Ocak ayı da farklı değildi. Etkinlik, lansman ve kampanyaların frekansı düştü. Medya, reklam ve pazarlama iletişimi endüstrisi içe döndü. Ocak ayı bütçe, strateji ve planlama (aka goy goy) ile geçti. Bu sükûneti fırsat bilerek, geleceğe odaklanmak istedik. Endüstrinin geleceğini şekillendirecek gençlere fayda sağlamayı amaçlayan özel bir çalışma gerçekleştirdik. Reklam endüstrisinin başarılı yöneticileriyle (randevu kopartabildiğimiz) bir araya gelerek sadece genç reklamcılara yönelik tavsiyelerini aldık. Reklam sektöründe bir yer edinmek isteyen, kendisi ve çevresi için başarılı olmayı amaçlayan her genç bireyin bu tavsiyeleri okumasını samimiyetle öneriyorum.

David Droga’yı ofisimizde ağırladık

Reklamcılıkta Yükselmek” başlıklı gençlere yönelik içerik çalışmamızı hazırladığımız günlerde birçok kişi, yayın ve kurum tarafından “Dünyanın En Önemli Kreatif Reklamcısı” olarak tanımlanan David Droga’yı ofisimizde misafir ettik. David Droga ile toplantı/sohbet/ziyafet maratonu gerçekleştirdik. 70 Aslan ile bugüne kadar Cannes Lions’ta en çok ödül alan kreatif reklamcı olması, yaptığı kampanyalar ve yaratıcılığa bakış açısı elbette bizi etkiledi. Fakat bizi asıl etkileyen tüm başarılarına rağmen egosunu sıfır rakım seviyesinde tutması oldu. Başarılı işlerini anlatırken gösterdiği mütevazı tutumun, aslında başarısının anahtarı olduğunu kavramamızı sağladı.

Reklamcılıkta yükselmeyi amaçlayan genç arkadaşlarımın belki de ilk yapması gereken aksiyon, Droga’yı örnek alarak, sektörümüzün hastalıklarından biri olan ‘yüksek ego’dan uzak durmak olmalı… Nasıl mı? Bilmiyorum, açıklamaya kalibrem yetmez. Ahkam kesmek de haddime değil… Sadece küçük bir önerim olabilir. Yüksek ego oluşumunun nedenlerini incelerken rastlamıştım. University of London’ın 2012’de yayınladığı araştırmasına göre, vücuttaki yüksek testosteron oranı yüksek ego oluşumunu tetikliyor. Diğer yandan ise oksitosin oranı egoyu sakinleştiriyor. Kısacası işe diyetten başlanabilir. Diyetisyenlere göre testosteron seviyesini artıran yiyecekler olan kırmızı et, yımırta, sarımsak ve brokoliden uzak durulmalı… Oksitosin seviyesini yükselten elma, muz ve bol bol kavun yenilmeli… Ama üzerine su içilmemeli…

Tolga Tuna / Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni
tolga@campaigntr.com

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Şubat 2013 sayısında yayınlanmıştır.