artwork

Content marketing’le hayatımıza giren yeni ünvanlar

11 yıl önce

0

Daha önce duymaya alışık olmadığımız içerik direktörü, editör gibi görevler markaların pazarlama departmanlarında yerlerini almaya başladı. İşte, şu anda sık duyulan ünvanlar ve görevleri.

Content marketing temelinde, her marka bir yayıncı gibi davranmalı diyor. Pazarlama departmanları da buna göre yapılanmaya başladı ve hayatımıza yavaş yavaş yeni ünvanlar giriyor. Özellikle Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde bu görevler iyice yerleşmiş durumda. Yakın tarihte bizim de sık sık duymaya başlayacağımız yeni ünvanlar şunlar:

İçerik Direktörü (Chief Content Officer – CCO)

Buna içerik elçisi ya da kurumun hikaye anlatıcısı da diyebiliriz. Content marketing stratejisini oluşturmaktan, buna bağlı olarak tüm içeriklerin üretilmesini sağlamaktan ve tüm kuruma bu stratejilerin entegre edilmesinden sorumlu. Aslında her faaliyet sırasında bir içerik oluşturuluyor. (PR, e-mail, sosyal medya vs…) Tüm bu içeriklerin birbiriyle uyumunun, tutarlılığının ve hedef kitleye uygunluğunu sağlanması CCO’nun görevi.

Yönetici Editör

Biraz hikaye anlatıcısı, biraz proje yöneticisi… CCO’yu temsilen içerik planının uygulanmasını sağlamak bu kişinin görevi.  Ayrıca aşağıda yer alan tüm kişilerle birlikte çalışarak içeriklerin yayınlanmasını sağlıyor. Tüm içeriklerin tonunun, tarzının ve zamanlamasının uygun olmasını sağlıyor.

Dinleme Direktörü (Chief Listening Officer)

Bu görev biraz hava trafik kontrolünü andırıyor. Sosyal medya ve diğer içerik kanallarında grupları dinliyor, konuşmaları yönetiyor ve bu konuşmalara dahil olmaları için ekipteki uygun kişileri yönlendiriyor. Markanın ürettiği içeriklere cevap ve tepki geldikçe buradan çıkan sonuçları CCO’ya iletiyor ve içerik stratejisi buna göre yeniden şekillendiriliyor ve çalışmaların ne yöne gitmesi gerektiğine karar veriliyor.

Hedef Kitle Direktörü (Director of Audience)

Bu kişi hedef kitlenin izlenmesinden sorumlu. Tüm içerik üreticilerinin hedef kitlenin karakterini, özelliklerini, nelerden hoşlanıp hoşlanmadıklarını bilmelerini sağlıyor. Ayrıca e-mail gönderim listeleri, sosyal medya üyelikleri, doğrudan postalama gibi farklı listelerin de hazırlanması bu kişinin görevi.

İlk Müdahaleci (First Responder)

Kanal yöneticisiyle birlikte çalışarak hangi kanalda hangi içeriğin daha iyi sonuç vereceğine karar vermek, paylaşımı artırmak için görsellerin geliştirilmesini sağlamak, blog konularını izlemek ve gerektiğinde eklemeler, çıkarmalar yapmak bu kişinin görevi.

Kanal Yöneticisi (Channel Master)

İçeriğin en fazla sayıda kanaldan ulaşılabilir olmasını bu kişi sağlıyor. SlideShare için en iyi ne sonuç verir? E-mail’leri ne zaman en çok ne sıklıkta göndermeliyiz? Markanın kendi ürettiği ve derlediği içeriğin dengesi nasıl olmalı? Mobil içeriğin stratejisi sunumu nasıl olmalı? Bu soruların cevabı bu kişide olmalı.

Etkili Kişilerle İlişkiler (Influencer Relations)

Bu görevin eski adı medya ilişkileriydi. Ancak artık pazarlama departmanları etki gücü yüksek kişilerle ilişkileri yürütecek birilerine de ihtiyaç duyuyor. Bu kişi, etkili insanların listesinin güncel tutulmasından, onlarla doğrudan iletişim kurmaktan ve onları pazarlama süreçleri ve faaliyetlerinin içine entegre etmekten sorumlu.

Freelancer ve Ajans İlişkileri

Markanın içerik ihtiyacı arttıkça içerik üretecek freelance yazarlarla ve ajanslarla çalışma ihtiyacı doğuyor. Markanın kendi içerik kültürünü ve içerik ekiplerinin tecrübelerini kurum dışında hizmet aldığı bu kişilere en doğru şekilde aktarması da önemli bir görev haline geliyor.

Eğitim Şefi

İçerik üretmek kurumdaki her bir bireyi ilgilendiren bir süreç. Ancak bunun doğru çalışabilmesi için herkesin belli bir eğitimi alması, kurumun içerik felsefesini ve stratejisini doğru anlaması önemli. Bu nedenle özellikle gelişim sürecindeki content marketing sürecinde bir eğitim şefinin olması önemli.

Sonuç Direktörü (ROO /Return-on-Objective Chief)

Bu kişi ise içerikle pazarlamanın hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını ölçümlemekten, sonuçları tüm departmanlarla paylaşmaktan sorumlu.

Şimdilik yeni görevler bunlar ancak içerik markaların odak noktasına oturmaya devam ettikçe bunun gibi yeni görevler ortaya çıkacağı aşikar.

Burçin Tarhan / Campaign Türkiye Yazı İşleri Müdürü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran 2013 sayısında yayınlanmıştır.