artwork

Cannes’a storytelling damgasını vurdu

10 yıl önce

0

Bu yıl Cannes Lions’ta nereye bakılsa hikaye anlatımıyla ilgili bir şey görüldü; işlerde hikaye anlatımı; seminerlerde, workshoplarda iyi içerik üretimi

İçerik her geçen gün önemini artırırken bunun yansımasını Cannes Lions’ta görmemek elbette mümkün değil ve hem seminerlerde hem ödül kazanan işlerde markalı içerik ve hikaye anlatımının en güzel örnekleri izlendi.

Her ne kadar Markalı İçerik ve Eğlence kategorisinde Grand Prix’ye layık bir iş bulunamamış olsa da birbirinden ilgi çekici, 11 Altın alan iş vardı. Bu kategori dışından da hikaye anlatımını ve içeriği işin merkezine koyan pek çok kategori gördük. Bazıları bir hikayeyle ürünün özelliklerini anlatıyordu (Epic Split), bazıları gençlerde işe yarayacağını düşünüp içeriğin merkezine müziği koyuyordu (Bob Dylan’ın interaktif ‘Like a Rolling Stone’ videosu), bazıları bir belgesel hazırlayıp merkezine markayı koyuyordu (Intel Look Inside filmleri), bazıları bir etkinlik düzenleyip bunu filme kaydedip etrafında bir hikaye oluşturuyorlardı (Photoshop Live), bazıları etkinlikte viralleşen bir içerik üretiyordu (Samsung Oscar selfie’si), bazıları duygusal bir hikaye yaratıp bunun merkezine markayı yerleştiriyorlardı  (Chipotle)… Yöntem değişse de hepsinin amacı ilgi çekici bir hikaye yaratıp tüketicileri etrafında toplamak. Bu tip işler görmeye giderek artan bir şekilde devam edeceğiz.

Bunun yanında içerik,  içerik pazarlaması ve hikaye anlatımı pek çok seminerin de konusuydu. Konusu sadece hikaye anlatımı olan sekiz oturum vardı. Konusu hikaye anlatımı olmasa bile içeriğin önemine değinen seminerler de oldukça boldu.

Hikaye Anlatımı Akademisi 

Bu yıl ilk kez DDB Wolrdwide Başkanı Keith Reinhard önderliğinde bir Young Lions Hikaye anlatımı akademisi açıldı. Reinhard ile birlikte ABD ve İsveç’te faaliyet gösteren prodüksiyon ajansı The Next Level Storytelling Academy kurucusu ve kreatif direktörü Mary Lee Copeland da eğitmen olarak yer aldı. Cannes Lions’un günlük gazetesi Lions Daily’de akademiye katılanlar deneyimlerini “bu dünyanın dışından” olarak nitelendirdiler.

Seminerlerde öne çıkanlar

Hikaye anlatımına bu kadar yer veren bir festivalde, seminerlerde öne çıkan sözleri derlemek istedim.

NewsCred’in kurucusu ve CEO’su Shafqat Islam: “İçerik pazarlaması genelde bir kanal olarak düşünülüyor. Ama değil. İster web sitesi, ister blog, ister Facebook ya da Twitter hesabına sahip olun, etkili bir içeriğiniz olmadan hiçbiri işe yaramaz.”

Maker Studio İçerik Direktörü Erin McPherson: “Reklam yapmayı bırakın. İyi içerik üretmeye başlayın.”

Yahoo CEO’su Marissa Mayer: “Kullanıcı bir ‘doğal reklam’ (native advertising) gördüğünde display reklama göre markayı 3,6 kez daha fazla arıyor ve konuyu arama yapma oranı 6 kat artıyor.”

Coca-Cola CMO’su Wendy Clark:  “Sosyal olarak bağlı bir dünyada sessizlik iyi bir seçenek değildir (…) Biz içeriğin yüzde 15’ini üretiyoruz. Geri kalan yüzde 85’lik kısmı tüketiciler üretiyor.”

Oscar ödüllü aktör Jared Leto: “Bana gerçeği anlatın. Ya hayatımı daha ilgi çekici kılın ya da beni rahat bırakın.”

DreamWorks Animation CEO’su Jeffrey Katzenberg:  “Hikaye anlatımının ve sosyal etkileşimin kesişimi bundan sonraki en önemli konu olacak.”

Aarki CEO’su Sid Aarki: “Ajansların yeni görevi markalar için yeni konuşma ortamları yaratmak.”

 

Burçin Tarhan

Campaign Türkiye Yazı İşleri Müdürü

Twitter: @burcintarhan

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Temmuz 2014 sayısında yayınlanmıştır.