artwork

Cannes Lions’un ardından

9 yıl önce

0

Online video platformlarının yaratıcılığı taşıdığı noktanın önemi gün geçtikçe daha net ortaya çıkıyor. Haziran ayı sonunda düzenlenen Cannes Lions 2015’teki sonuçlar da bu durumu doğrular nitelikteydi.

Bilindiği gibi bir süredir Cannes Lions’a özel YouTube Ads Leaderboard listeleri açıklanıyor. Sadece reklamveren firmalar için değil reklamcılık sektörü için de önemli bir kıyas aracı konumunda olan bu listeler, bir taraftan da reklamların sadece gösterilen değil aynı zamanda kullanıcının etkileşime geçerek marka hikayesinin bir parçası olduğu yeni bir değerlendirme aracı olma işlevini de üstleniyor.

2015 Cannes Leaderboard’da başı çeken markalar bir kez daha web için hazırlanan içeriğin küresel ölçekte ve güçlü mesajları paylaşarak tüketicilerin gönlünü kazandığını gösterdi:

Nike Football, Türk Havayolları, Samsung ve Adidas markalarının hepsi çok sayıda futbol yıldızını bir araya getirerek ve taraftarların heyecanını artırarak mesajlarını Dünya Kupası etrafında yoğunlaştırdı.

Kobe – Messi videoları ile dünyada son on yılın en beğenilen YouTube reklamını unvanını kazanan THY,  bu kez Messi ile Didier Drogba’yı bir araya getiren ve önceki serinin devam filmi olan bir yemek macerası ile Cannes’a geri döndü.

Birbirinden ilgi çekici dijital videolar hazırlayarak Cannes Ads Leaderboard’a giren şirketler listesine bu yıl Hyundai, Always, Samsung, Ad Council, Air France, Clash of Clans ve Adidas da eklendi.

Çok sayıda marka mesajlarını güçlendirmek ve tüketicilerini sosyal medya üzerinde yaygın biçimde paylaşmaya teşvik etmek için videodan yararlandı. Ölçülebilir sonuçlar da konunun önemini doğruluyor. Rakamlar, bu yılki Ads Leaderboard’da yer alan kampanyaların, kendi sektör ortalamaları ile karşılaştırıldığında 1,2 ila 1,4 kat daha fazla hatırlanma ve bilinirlik elde ettiğini ortaya koyuyor. Özetle, markalar ve yaratıcı ekipler için oyun her geçen gün daha da renkli ve eğlenceli hale geliyor…

 Bülent Hiçsönmez

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye dergisi Ağustos sayısında yayınlanmıştır.