artwork

Bu bir devrim!

9 yıl önce

1

Reklamverenler ve reklam ajanslarının karşılıklı olarak yeni bir işbirliğine başlayabilmek için yürüttükleri konkur yönetiminde sürecin verimli bir şekilde ele alınabilmesi adına Reklamverenler Derneği ile Reklamcılar Derneği ortak bir çalışmaya imza attı.

Kreatif fikir üretmekte en önemli sermayenin çalışmak olduğu sektörümüzde, konkur süreçlerine harcanan işgücü, emek, kaynak ve zaman kayıplarının en aza indirgenmesi ve konkur yönetiminde standartların oluşturulabilmesi için tavsiye niteliğinde hazırlanan, hem kreatif ajanslar hem de medya ajansları için ayrı ayrı oluşturulmuş bu dokümanın sektörümüze hayırlı olmasını diliyoruz.

Konkur İlkeleri dokümanında konkur sürecinin iki fazda ele alınması tavsiye ediliyor.

İlk fazda, konkur katılım daveti gönderilecek olan ajanslara konkur açma sebebi, hangi ürün/marka grubu için konkur açıldığı, kabaca iş planı, sunum için ajansa verilecek süre, sonucun bildirilme tarihi ve konkur ücretine ilişkin yaklaşım iletilirken ajanstan tanıtım dosyaları talep edilebilir.

İkinci faz, reklamverenin tanıtım dosyalarını değerlendirdikten sonra 3-4 ajansla oluşturduğu kısa listeyi belirlemesiyle başlar.

Kısa liste içinde yer alan tüm ajanslar ile reklamverenin, verecekleri her türlü bilgi ile ajansın sunacağı stratejik ve kreatif fikirlerin gizliliğini koruyan “gizlilik sözleşmesi”ni (ekinde imza sirküleriyle birlikte) karşılıklı olarak imzalamalarıyla birlikte, brief ve sunumu da içeren süreçlerle ikinci faz devam edecektir.

Sürecin başında konkuru kazanan ajansla hangi koşullarda çalışılacağını (fee, komisyon, adam/saat) düzenleyen, fiyat ve benzeri mali hususların yaklaşımını içeren bir Taslak Sözleşme de sunulması tavsiye edilmektedir.

Volkan İkiler
RD Yönetim Kurulu Üyesi
Twitter: @hd1461

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Kasım 2014 sayısında yayınlanmıştır.