artwork

Bizi neler bekliyor?

10 yıl önce

0

Geride bıraktığımız 2013 yılı, dijital dönüşümün hayatımızdaki etkilerinin daha fazla hissedildiği ve gelecek dönemin neler getireceğine ilişkin ipuçlarını görmeye başladığımız bir dönem oldu.

Geniş bant altyapısı, bulut bilişim hizmetleri ve mobil cihaz alanındaki gelişmelerin yanı sıra, kullanıcıların sunulan ürün ve hizmetlerden elde ettiği faydanın artmasına paralel olarak çeşitli eğilimler ve kullanıcı alışkanlıkları öne çıktı.

Dünyada ve Türkiye’de internet kullanıcıların bilgiye ve eğlenceye birden fazla ekran üzerinden ulaşma eğilimi giderek yaygınlaşırken, özellikle mobil cihazların hem arama hem de içerik tüketimindeki payı hissedilir derecede arttı. Ülkemizdeki mobil telefon penetrasyonu 9 yaşa kadar olan nüfus hariç tutulduğunda yüzde 100’ün üzerine çıkmış durumda ve akıllı telefonların bunların içindeki payı her geçen gün artmaya devam ediyor.

Video temelli içerik üretimi ve tüketimi de karşı konulmaz bir hızla yükselmeye devam ediyor. YouTube’u her ay bir milyardan fazla tekil kullanıcı ziyaret ediyor. Ayda 6 milyar saat video izlenirken her dakika 100 saatlik video yükleniyor.  Kullanıcılar sadece eğlence amaçlı değil bilgi için de video içeriği tercih ederken, üretim bacağında da çok sayıda birey ve kuruluş gerek telif hakları gerekse kitlelere ulaşım açısından avantajlar sağlayan bir gelir modeli olarak online video platformlarını tercih etmeye başladı. İçerik üretim ve tüketim alışkanlıklarımızdaki bu dönüşüm önümüzdeki yıl da devam edecek.

Günlük hayatın olmazsa olmazlarından arama hizmetleri ise bir yandan kapsamlarını genişletip daha akıllı olma yolunda hızla ilerliyor. Bir sonraki adımda neyi merak edebileceğimizi sezerek işimizi kolaylaştıran, geleceğin arama ihtiyaçlarına cevap veren uygulamalarla tanışmaya başladık.  Söz konusu uygulamalar daha da gelişecek ve yaygınlaşacak.

Giderek daha fazla sayıda cihazın birbiriyle iletişim halinde olduğu bir dünyaya doğru ilerlerken, Google Glass gibi örneklerini görmeye başlayacağımız giyilebilir teknoloji ürünlerinin dijital dönüşüme ekleyeceği yeni halkalar günlük yaşamımızı, iş modellerini ve hiç kuşkusuz pazarlama ve reklam dünyasını derinden etkileyecek.

Bülent Hiçsönmez / Google Türkiye Ülke Direktörü

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Aralık 2013 sayısında yayınlanmıştır.