artwork

Bir robotla ilk röportajımızı yaptık

9 yıl önce

0

Merhaba,

Temmuz ayının çok iyi geçmediği aşikar. Ülkemizde pek çok kötü gelişme oldu. Üzüntü, endişe, kızgınlık hepsi bir arada üzerimize çullandı.

Elbette ki bu karmaşa ortamının iş dünyasına da yansımaları endişe verici bir durum olmayı sürdürürken iyi haberler de almadık değil. Bu ay çok konuşulan, böyle bir ortamda yüzümüzde gülümseme yaratan ve “vay be” dedirten haberler de geldi. Bunlardan biri Yemeksepeti.com’un satışından kazandığı paradan 27 milyon dolarını çalışanlarına dağıtması idi. Tam da bu haber gelmeden önce dergimizde Trend sayfalarını hazırlamıştık. Trendwatching’in bizimle paylaştığı bu ayki trend “Insider Trading” idi ve şirketlerin çalışanlarının yararına aldıkları kararların marka algısına da etki ettiğini büyük markaların fark ettiğini ve de fark etmesi gerektiğini anlatıyordu. Üzerine gelen Yemeksepeti haberi bu trendin Türkiye’ye de ulaştığının bir göstergesi belki de. Umudumuz tüm şirketlere bulaşması…

Ayrıca Directcomm’un çoğunluk hissesini GroupM’in alması, Leo Burnett’in Voden’le birlikteliği de ayın önemli konuları arasında yer aldı.

Bu sayımızda detaylıca incelediğimiz PwC’nin eğlence ve medya endüstrisinin önümüzdeki 4 yıllık durumunu incelediği rapor da sizi bir nebze olsun karamsarlıktan kurtarabilir. Zira PwC’nin 2015 -2019 tahmini Türkiye’de yıllık birleşik büyüme oranının %9,43 oranında olacağı yönünde. Ayrıca 54 pazarın reklam gelirlerinin de incelendiği raporda Türkiye’nin 2019 sonunda beş sıra yükselerek 21. sıraya yerleşeceği de tahmin ediliyor. Bu yükselişin lokomotifi de tüm dünyada olduğu gibi dijital. Video ve mobil reklam gelirlerindeki yükseliş dikkat çekerken açıkhavanın dijitaldeki büyümesi de gelir artışını tetikleyecek etken olarak görülüyor. Bunun yanında basılı mecralar, yani dergi ve gazetede dijitalleşme de bu alandaki reklam gelirlerinin düşüşünü engellemiyor.

Raporun başlığı “Dijitalin ötesinde”. Artık sınırların bulanıklaştığı bir dünya var karşımızda. Tüketici kendisine iyi içerik, iyi deneyim sunulmasını istiyor. İster dijital olsun ister olmasın.

Bu sayımızda bu deneyimlerimizi önemli ölçüde değiştirecek bir başka konuyu daha inceledik; yapay zeka ve pazarlamaya etkisi. Üstelik bir robotla ilk röportajımızı da Bina48 ile yaptık. Bina48’in cevapları önemli.

Keyifli okumalar dilerim,

 

Burçin Tarhan

Campaign Türkiye Yayın Yönetmeni

@burcintarhan

 Bu yazı Campaign Türkiye Ağustos 2015 sayısında yayınlanmıştır.