artwork

Bir adım önde olmak

11 yıl önce

0

Son 15 yıldır toplum ve bireylerin yaşadığı değişimin odak noktasında internet yer alıyor. Yazının geri kalanını okumaya devam etmeden kısaca bir düşünün, bu aşamadan sonra internetsiz bir hayata alışabilir misiniz? Çoğumuz için cevap, hayır. Artık gerçek hayattaki ve dijital hayattaki kimliğimiz iç içe geçmiş durumda.

Yeni nesil de artık farklı alışkanlıklara sahip. Çocuklar artık 1,5-2 yaşından itibaren tablet ya da bilgisayardan uygulamalar aracılığı ile renkler, şekillerle tanışıyor, kısa bir süre sonra istedikleri çizgi filmi internet üzerinden seçip izlemeyi tercih eder hale geliyorlar. Gençler de interneti her geçen gün daha etkin kullanıyor ve aslında bu dünyayı şekillendiriyorlar.

Ancak bu dünyada her şeyin toz pembe olmadığı da oluyor. Bu durumda ebeveynlerin çocuklarını yakından takip etmeleri ve eğitmeleri çok önemli.

Ekim 2012’de Hart Research Associates tarafından 13-17 yaş arasındaki gençler ve ebeveynleri arasında yaptığı araştırmada ilginç sonuçlar göze çarpıyor. Gençlerin yüzde 39’u ailelerinin kendilerini internetteyken yakından takip ettiğini söylerken, ebeveynlerin yüzde 84’ü çocuklarının online dünyadaki hareketlerini çok yakından takip ettiğini söylüyorlar. Gençler ve ebeveynler internette güvenli hissetme konusunda buluşuyor. Gençlerin yüzde 95’i internette güvende hissettiklerini belirtirken aileler için bu rakam yüzde 94.

Google olarak tüm kullanıcıların özellikle çocuk ve gençlerin fırsatları doğru kullanmaları konusunda gerekli bilgilere sahip olmaları için yeni projeler geliştiriyoruz. Toplum Gönüllüleri ile birlikte hayata geçirdiğimiz Kesf@- Bilinçli İnternet Hareketi ile gönüllü gençlerin desteğini alarak, Türkiye’nin farklı şehirlerinde internet bilincinin yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Ailelerin yapması gereken, korkmak ve yasaklamak yerine, internet konusunda çocuklarının bir adım önünde olarak, onları doğru yönlendirebilmeleri. Çünkü gerçek hayat ve internet dünyası birbirinden farklı değil. Günlük hayatta paylaştığımız önerileri internet için de uygularsak, çocuklarımızın bu dünyanın sunduğu fırsatları keşfetmelerini sağlayabiliriz.

Bülent Hiçsönmez / Google Türkiye Ülke Direktörü

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Şubat 2013 sayısında yayınlanmıştır.