Başarılı sektörel çalışmalar

7 yıl önce

0

RVD’nin ana amaçlarından olan doğru ve şeffaf ölçümlemenin gerçekleştirilmesi adına, temsilcilerimiz aracılığıyla sektörümüzde yürütülmekte olan ölçümleme çalışmalarına desteğimiz devam ediyor.

Mevcut Televizyon İzleyici Ölçümü Hizmet Sözleşmesi Eylül 2017’de sona ereceğinden, gerçekleştirilen teklif alma sürecinde, TNS / Kantar Media 3+2 opsiyonlu olmak üzere, TİAK A.Ş. Yönetim Kurulu’nun oybirliğiyle yeni dönemin yüklenicisi oldu. En önemli yenilik, ana ekranın ölçümlenmesinin yanı sıra ‘zaman kaydırmalı’ (time shifted viewing) ve ‘indirilebilir’ (streaming) izlemeler başta olmak üzere çoklu ekran/ tamamlayıcı ölçüm yöntemlerinin de ölçüm sistemine dahil edilecek olması.

2010’dan beri IAB Türkiye’nin gerçekleştirdiği İnternet Ölçümleme Araştırması’nın 3. dönemi için, metodolojik yaklaşım ve teknik yeterlilik konuları değerlendirilerek 2019 sonuna kadar Gemius-Nielsen konsorsiyumu ile ilerleme kararı alındı. Bu kararda 2017’nin ilk çeyreğinde günlük raporlamaya geçilebilecek olması etkili oldu.

Dijital reklam takip araştırması, yılın son çeyreğinde hayata geçmiş olacak. IAB Türkiye 5 farklı şirketin hizmet tekliflerini değerlendirerek sektörün Nielsen tarafından sunulan çözümden yararlanabileceği sonucuna ulaştı. IAB Türkiye, araştırmanın maksimum kapsamda yürütülebilmesi için gerekli desteği verecek.

Tüzel kimlik kazanması adına emek verdiğimiz RİAK hayata geçti. RVD, RD, URYAD ve RATEM işbirliğiyle Müşterek Endüstri Komitesi kuruldu.

Teknolojinin yarattığı etki hızının artması, medya tüketim alışkanlıkları ve medya içeriklerini günden güne değiştirmesine rağmen TV hala en güçlü mecra olsa da, çeşitli TV içerikleri farklı platformlar üzerinden çok zamanlı olarak izleniyor. Reklamverenler, planlama ve satın alma stratejilerini oluştururken tüm bu çeşitliliğin birlikte ölçümlenmesine ihtiyaç duyuyorlar. Bunun için cross-media ölçüm tekniği önem kazanıyor. Bu teknik, çoklu platformlardan alınan içeriklerin duplikasyonlarından arındırıp birleştirecek.

2017 herkes için zor geçecek bir yıl olsa da yeni fırsatlar da getireceğini gözden kaçırmamalı.

Ayşen Akalın

RVD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı