artwork

Başarılı bir ajans CEO’su nasıl olunur?

8 yıl önce

0

Adam & Eve/DDB’nin CEO’su James Murphy, bir reklam ajansının organize olmuş kaosunu yönetmek için ne gibi özel beceriler gerektiğini sıralıyor.

1. Nasıl  bir ajansta çalışmak istediğinizi netleştirin

Birçoğumuz daha önce çalıştığımız yerler tarafından şekillendirilmişizdir. Daha önceki işlerimde pek çok sevdiğim şeyler tecrübe ettim: başarı ve başarısızlığın paylaşılan deneyimi, enerji, tartışma ve hep beraber, hem ajansınızın hem de müşterilerinizin servetini değiştirebilecek şeyler yaratacağınızı fark etmek… Sevmediğim şeyler de vardı: hiyerarşi, politika, zamanın ve paranın boşa harcanması, yaratıcılık konusundaki ikiyüzlülük ve dürüstlüğün eksikliği… Bu tecrübeler nasıl bir ajansta çalışmak istediğim konusundaki görüşlerimi şekillendirdi.

2. Bir ekip kurun

İster küçük ister büyük olsun, en iyi ajanslar ekip olduğunuzu hissettirenlerdir. Parçası olmak, birlikte çalışmak istediğiniz ve birlikte sarhoş olmaktan zevk alacağınız bir ekip… İyi bir ekip nedir? İyi ekip bulaşıcıdır, müşterilerin işaret ettiği bir şeydir, konkur danışmanlarının güvendiği şeydir, sektör yorumcularının bağlı olduğu şeydir. Bu, herkesin her zaman geçinebileceği anlamına gelmez; ancak ortak bir hayat ve iş görüşünüz varsa, tartışabilir, münakaşaya girebilir, kızabilir ve sonrasında üstesinden gelebilirsiniz.

3. Vizyon ifadeleriyle alakalı değildir

Başka bir ajansın başkanı bana bu kadar iyi iş çıkarmamızı ve konkurları kazanmamızı sağlayan bu kültürü ve vizyonu nasıl yarattığımızı sordu. Benim cevabımsa iyi iş çıkardığımız ve büyük yükselişler yaptığımız şeklinde oldu. Organizasyonumuzun vizyonu hakkında workshop düzenlemek isteyen ya da ajans marka sloganlarıyla karşımıza çıkan insanlar hakkında şüphe duyuyorum. Böyleleri genellikle yaratıcı olmayan ya da müşterileri için vizyonu olmayan kişilerdir. Biz vizyonumuzu, her gün yaptığımız işlerimizle ifade ederiz.

4. Örneklerle liderlik etmekle ilgilidir

Ajansınızın değerlerini basmakalıp ifadelerle ya da manasız yöneticilik sözleriyle yazmaya çalışmayın. Ajans insanları zekalarını aşağılatmayacak kadar akıllılardır. Onlara örnekler göstermelisiniz. Ajansınızdaki kimseden sizin yapmayacağınız bir şeyi yapmalarını beklemeyin. Eğer insanlar geç saatte konkur için çalışıyorlarsa biz de oradayızdır. Eğer insanların cesaret isteyen işler yapmasını istiyorsanız, onları desteklemeye hazır olmalısınız. Eğer müşteriye verilecek kötü bir haber varsa ya da zor bir toplantı varsa bunu birisine delege etmemişizdir.

5. Bizler zanaatçıyız, bir şeyler üretiriz

İster zekice stratejiler, yerli yerine oturtulmuş işler, zekice icraatlar ya da birçok farklı kanaldan edinilmiş tecrübeler olsun, biz haftadan haftaya bir şeyler yapıyoruz. Eğer ajansı yönetiyorsanız yapılan ve üretilen işler için en iyi koşulları sağladığınızdan emin olmalısınız. Bu, bazen parlak kreatifler için alan ve zaman sağlamak anlamına gelirken bazen tersi olur: Aciliyet hissi, enerji ve adrenalin yaratmak. Bazı kıdemli kişiler kendilerini işin üzerinde gördüklerinden sadece paraya, stratejiye ve iş dünyasına odaklanır. En iyi yöneticilerse işi takıntı haline getirir çünkü iş dünyası budur.

 

6. Basitleştirici olun

Basit olmak çok daha zordur. Ortalıkta bir sürü jargonla ve abartılmış düşüncelerle kafanızı karıştırmaya çalışan çok bilmişler vardır. Tüketicilerin karmaşık hayatları var. Her şeyi basitleştirerek hem onlara yardımcı olabilir hem de kendi işimizi yapabiliriz.

7.  Mükemmeliyetçiliğin yarattığı felci engelleyin

Bir işte hareket kabiliyeti çok önemlidir. İnsanların mükemmel cevabı aramaları nedeniyle her şeyin nasıl da bir anda durma noktasına geldiğini görmek etkileyici. En iyisi bir karar vermek ve devam etmektir, eğer yanlışsa en yakın zamanda fark edersiniz ve gidişatı düzeltmek için yeterli hareket gücünü bulursunuz.

8. Hangi konuda iyi olduğunuzu keşfedin ve onu yapın

Deneyimlerinizle birlikte hangi konuda daha etkili ve bilgili olduğunuzu ve neyi yapmayı daha çok sevdiğinizi daha net bir şekilde anlarsınız. Bir kere bunu anladıktan sonra eksik yönlerinizi etrafınızda yetkin yetenekler bulundurarak kapatabilirsiniz. Birinin her şeyi yapabilmesi az rastlanan bir şeydir üstelik de biraz rahatsız edicidir.

James Murphy

Adam & Eve/DDB CEO’su 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Aralık 2015 tarihli sayısında yayınlanmıştır.