artwork

Bağlantılı cihazlar ve yeni iş modelleri…

9 yıl önce

0

Her yıl Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenen Consumer Electronics Show (Tüketici Elektroniği Fuarı) büyük küçük her çapta üreticinin o yıl piyasaya sürecekleri ürün ve servislerini sergiledikleri ilk adrestir. CES’i takip edenler çok iyi bileceklerdir; fuarda gördüğünüz ürünlerin birçoğu 2015’te ya hayatımızın bir parçası olmaya başlayacaklar ya da önemli trendler olarak yeni ürünlerin ilk tohumlarını atmış olacaklar.

CES’ten bahsederken fuar deneyimini 2’ye ayırmakta büyük fayda var:

1. Özel konuşmacıların sahne aldığı “keynote” açılış konuşmaları. Bunları kaçırmamak önemli.

2. Binlerce firmanın standının bulunduğu çok büyük bir fuar alanı. İçinde hakkını vererek dolaşmaya 3-4 gününüzü ayırmalısınız. Sadece büyük markaları incelemek yeterli değil, küçük stantlardan ne fikirler çıkabileceğine inanamazsınız.

Fuar alanını hakkıyla gezmek için 3-4 gününüzü ayırmalısınız.

Açık platform sözü

Bu yılki fuarın açılış konuşması Samsung CEO’su Boo-Keun Yoon tarafından yapıldı. Son birkaç yıldır giyilebilir teknolojiler ve Nesnelerin İnterneti ile ilgili çok şey okuduk ve duyduk ancak ilk defa bir sunumun böyle derinlemesine bu iki konu üzerine kurulu olduğunu gördük.

Normalde cihaz üreticilerinin yeni cep telefonlarını tanıtmasına alışık olduğumuz bu oturumlarda, telefon yerine onun etrafına kurulmuş olan özellikle sensörlerle güçlendirilmiş bağlantılı cihaz ve servislerin tanıtımını görmek dikkat çekiciydi.

En önemli noktalardan biri ise tüm bu yeni gelecek servislerin açık platform olacağı konusunda Yoon’un verdiği sözdü.

Entegrasyon yoksa hayatta kalamazsınız

Araç üretimi yapan bir şirketin (Ford), bir teknoloji fuarında başka bir açılış konuşmasını yapması, aslında oyunun şeklinin ne kadar değiştiğinin en büyük göstergelerinden biri. Ford CEO’su Mark Fields’in yaptığı sunumun verdiği en can alıcı ve net mesajlardan biri, sadece kendi sektörünüzdeki inovasyonla hayatta kalamayacağınız gerçeği oldu. Sürücülerin araç kullanım davranışlarını analiz eden uygulamalar sayesinde size uygun sigorta poliçesinin oluşturulmasından tutun, San Francisco’da pilot testini yaptıkları boş park yerlerini gösteren park yeri uygulamasına ve araç paylaşım platformunu arabanın içine entegre etme isteklerine kadar Ford’un birçok farklı alanda entegrasyon planı hakkında bilgi aldık.

Öte yandan Intel, sektörün büyük oyuncularından biri olarak ne kadar önemli bir teknoloji sağlayıcısı olduğunu birçok farklı alanda yaptığı yatırımları anlatarak gösterdi. Yeni nesil uçan akıllı kameralardan, giyilebilir teknolojilere kadar geniş spektrumlu bir bakış açıları olduğunu ispatladılar. Örneğin, cihazların kamera sayesinde 3 boyutlu hareket ve derinlik algılaması yapmasını sağlayan Realsense teknolojisinin değişik kullanımlarını görmek etkileyiciydi.

Bunlardan biri, Intel ve HP’nin ortak sunumlarında sergiledikleri ürün olan bilgisayar üzerine yerleştirilen bu tip scanner kameralarla, fiziksel cismin üç boyutlu kesitlerinin yaratılabilmesi idi. Bu çıktıların direkt 3 boyutlu yazıcılarda kullanımını düşünürsek bu yenilik, tasarım ve üretim süreçleri için çok farklı bir adım olarak değerlendirilebilir.

Fuar alanında dikkat çekenler

Tüm bunların dışında fuar alanında dikkatimi çekenleri sıralamak isterim;

• Stantlarda elmaslar gibi parlayan TV’ler her zamanki gibi insan akınına en çok uğrayanlardı. 4K ve 8K TV’ler bu seneye damgasını vururken, OLED teknolojili televizyonlar da ilgi çekiciydi.

3 boyutlu yazıcılar geçen seneki kadar olmasa da, bu sene de stantlarda yerini aldı. Özellikle endüstriyel tiplerin daha fazla geliştiğini ve ev tipi kullanımların arttığını görebiliyoruz.

Sanal gerçeklik cihazları herkesin gözdesiydi. Önümüzdeki dönemde öncelikle oyun dünyası ve ardından birçok sektör bu sanal gerçeklik gözlüklerini değerlendirecek gibi görünüyor.

Drone’lardan bahsetmeden geçmemek lazım. Tüm alanda drone ve üzerlerine kurulu bir servis örneği görmeden yürümek neredeyse mümkün değildi. Özellikle sağlık sektörü için kullanım amaçlı olanlar ilgiyi hak ediyordu.

Dronelar olmadan asla…

Giyilebilir teknolojiler konusunda bizim tanıdığımız markaları bir tarafa koyarsak, yüzlerce daha farklı firmaya rastladık. Spor ve sağlık alanları yeni nesil giyilebilirlerin en önemli kullanım noktası olacak diyebiliriz.

• Arabaların akıllanması gibi evler de akıllanıyor. Uzaktan enerji kontrolü ve güvenlik alanında çok değişik uygulamalar geliştirilmiş.

• Bunların yanı sıra, eşyaların akıllanmasında sınır yok diyebiliriz. Basket şutunun açısını ölçen ve ideal açıyı yakalamanızı amaçlayan sensörlü basketbol topundan tutun, marketten aldığınız etin organik olma seviyesini ölçen ev aletine kadar enteresan yenilikler vardı.

Şirketler teknoloji şirketi gibi olmalı

Son olarak şunu söyleyebilirim ki, “Nesnelerin İnterneti” teması üzerine kurulu olan bu yılki CES, özellikle devamlı bağlantılı olacak bir dünyanın önemli göstergelerinden biriydi. Bu bağlantılı dünya içinde iş yapma modelleri hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak.

CES’teki sunumlarda bu görüşüme paralellik gösteren yorum Cisco CEO’su John Chambers’ın sözüydü: “Şirketiniz hangi sektörde olursa olsun, artık teknoloji şirketi gibi faaliyet göstermeli.” Farklı iş alanlarından farklı iş modellerini harmanlamış, tüketicinin ihtiyaç anlarını iyi analiz etmiş, dinamik olarak teknoloji geliştirme yetkinliklerine sahip ve ekosistemin öneminin farkına varmış işlerin başarılı olacağı bir dünya bizleri bekliyor.

 

Didem Dinçer Başer

Garanti Bankası

Genel Müdür Yardımcısı

@ddmdbsr

 

Bu yazı Campaign Türkiye Şubat 2015 sayısında yayınlanmıştır.