artwork

Ayın karanlık yüzü

7 yıl önce

0

Bize göre bir tarafı hep karanlıkta kalan Ay’ın; gördüğümüz tarafına hayranlık, karanlıkta kalan tarafına ise merak duyarız. Ama Pink Floyd, Eclipse’in sonunda der ki: “There is no dark side of the moon, really. Matter of fact, it’s all dark.”

İşte bu merak, son dönemde pazarlama sektörüne korkutucu bir Ay Tutulması deneyimi yaşatırcasına gündeme oturan danışmanlık şirketlerine ve dijital dönüşüme doğru uzay mekiğimizi taşıdı bu sayıda.

Zira, değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğu savının doğruluğuna bizi kuvvetle inandıracak kadar hızlı değişen sektör, bir kez daha bir kırılmanın eşiğinde. Bu yıl Cannes Lions’taki ağırlıkları, son dönemde yaptıkları satın almalar ve anlaşmalarla dijital ve kreatif alanda elini güçlendiren danışmanlık şirketleri globalin popüler konularından. Reklam ve pazarlama sektörünün alışılagelmiş devinimi ve iş yapış şekillerini yerinden oynatmaya hazırlanan bu şirketler, “Ajanslar ölüyor mu?” sorusunu sorduran korkulu ve gergin bir bekleyiş yaratıyor. Konunun detaylarıysa epeyce fazla. Kültüründen iş modeline, dijitalinden yapay zekasına, ajans birleşmelerinden veri ve yaratıcılık tartışmalarına kadar tüm boyutlarıyla mercek altına almaya çalıştığımız bu değişimin etkileri Türkiye’de henüz ağır bir şekilde hissedilmese de globalleşen pazarın bir parçası olarak kendimizi bu karmaşanın içinde bulacağımız günler çok da uzak olmayacaktır diye düşünüyorum. Gerek globalden gerek Türkiye’den isimlerin yorumlarıyla derlenen kapak konumuza geldiğinizde değişim rüzgarlarının etkisiyle uçuşmamak için dikkatli okuyun.

Markanızın burcunu biliyor musunuz?

Kehanet bizim işimiz değil elbette. Yıldızları okumayı da maalesef bilmiyoruz. O nedenle bir bilene gittik ve gündem de Ay Tutulması’yla ve onun etkileriyle çalkalanırken bu değişimin Ay Tutulması’ndan payına düşen nedir diye sorduk. Bir Kova burcu olarak aklımda kalan şey ise YouTube ve Facebook’un da Kova burcu olduğu oldu, burcumu bir daha sevdim, orası ayrı. Ama daha fazlasını merak edenler sayfaları çevirmeye başlayabilirler :)

Herkese keyifli okumalar…

Seda Büktel
Campaign Türkiye Kıdemli Editör

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2017 sayısında yayımlanmıştır.