artwork

Araştırmalar yılı

8 yıl önce

0

2016 yılı, dijital pazarlama dünyası için çok önemli araştırma süreçlerini başlatması açısından ayrı bir yer tutuyor. IAB Türkiye olarak aynı yıl içerisinde iki önemli çalışmayı başlatmak üzere ilk adımımızı attık.

Öncelikle, Türkiye’de internet kullanımını ölçmeye yönelik en kapsamlı araştırma olan IAB Türkiye İnternet Ölçümleme Araştırması, bu yıl içerisinde yeniden değerlendiriliyor. 2010 yılında başlatılan araştırmada, iki dönemdir görev verilen Gemius, IAB Türkiye yönetiminde ve Deloitte tarafından denetlenerek, 100’den fazla firmanın (yayıncılar ve ajanslar) verilerinden faydalandığı bir hizmet sunuyor.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak sektörün ihtiyaçlarına da daha hızlı cevap verip, son yenilikleri değerlendirme adına, yeni dönem teklif toplama süreci Ocak 2016 itibarıyla başladı. Araştırma mevcut haliyle, farklı platformların performansını ortaya koyarken, kullanıcıların sosyo-demografik verileri ve yaşam biçimleri hakkında da bilgi veriyor. Yeni dönemde bu özelliklerin araştırmanın temel yapısını oluşturacağını söyleyebiliriz.

Bu yılın diğer önemli çalışması ise, ‘Dijital Reklam Takibi’ konusunda olacak. Sektörün en önemli ihtiyaçlarından birisi olan reklam takibi konusunda hedefimiz, dijital reklamları rakip analizi yapabilmek amacıyla takip etmek, pazara dijital kampanyalar hakkında ayrıntılı bilgi sunmak olacak. Araştırmanın ‘Adex-TR Dijital Reklam Yatırımları Araştırması’ ile entegre olarak kapsamını genişletmek de en büyük hedefimiz.

Bu çalışma için de teklif toplama sürecini Aralık 2015’te başlattık. Katılımcılar tarafından gelen teklifler, sektörün tüm taraflarını temsil eden özel bir komite tarafından değerlendirilecek. Süreç sonunda çalışmaya karar verilen kuruluşun, 2016’nın ikinci yarısı itibarıyla çalışmalarına başlamasını öngörüyoruz.

Kısacası 2016 bizim için dijital dünyadaki verileri artırmak adına önemli bir yıl olacak. Pazarlama iletişimi dünyasına katkı sağlayacağına inandığımız bu konulardaki gelişmeleri sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

Tuncay Yavuz

 IAB Türkiye Teknik Yürütme Kurulu Başkanı

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Şubat 2016 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!