artwork

Andrew Benett’ten stajyerlere seslerini CEO’ya duyurma tüyoları

9 yıl önce

0

Havas Worldwide’ın küresel CEO’su Andrew Benett, iş hayatına yeni başlayanlara seslerini yöneticilere duyurmaları için önerilerde bulunuyor.  

Havalı bir unvan ve köşede manzaralı bir ofis, toplantı odasındaki en iyi fikri sizin söyleyeceğinizi göstermiyor. İşin doğrusu en yaratıcı fikirler genelde soruna başka bir açıdan bakanlardan geliyor. Genel iş yapış alışkanlıklarına sahip olmayan ve insan kaynaklarının verimli kullanılmasına dair pek bir şey bilmeyen bir stajyer taze bir perspektif sunacak doğru kişi olabilir. Fakat kim bu “dışarıdan” bir sesi ciddiye alacak ki?

Köşedeki aydınlık ofisteki insanın bile dinlemesini istiyorsan bunu yapmanın tek yolu talep etmektir. Yeni  gelenlere tavsiyem: Hazırlıklı gelin, stratejik düşünün, kuşkucu ve açık olun.

Hazırlıklı gelin

Bir arkadaşım, erkek kardeşinin Yale’deki ilk piyano resitalini anlatmıştı. Piyano derslerine yeni başlamıştı ve nota okumayı bilmiyordu. Bu sebeple sabahlara kadar çalması gereken yerleri ezberledi, parmaklarını alıştırdı. Her şey sonuna kadar güzel gitti, ta ki hocası sonlara doğru yanına gidip sayfayı çevirene kadar. O kadar saat çalışmasına rağmen müziğin sayfanın arkasında devam ettiğini bilmiyordu çocuk.

Eğer güçlü bir fikriniz varsa bunu henüz şekillendirmeden ortaya atmayın. İnsanlar bunu beğenebilir ve hatta yaratıcı ortamlarda cesaret verici bile olabilir ama ortaya çıkacağınız ilk anda doğaçlama yapma riskini alamazsınız.

Düşüncenizi oturtun, tartışmanızı formülize edin ve insanlara inanacakları gerekçeler sunun. İsteyeceğiniz en son şey bir soru sorulduğunda ya da bir hata bulunduğunda savunmasız kalmaktır.

Stratejik olun

Ben Sharon Standifird ile hiç tanışmadım ama onun tarzını seviyorum. Ergen çocuklarının kendi SMS’lerini ve çağrılarını kaale almaması üzerine “Ignore No More” isimli bir uygulama geliştirdi. Bu sayede, çocuklar onun mesajını görmezden gelirse onların telefonunu kilitleyebiliyor ve çocuklar bu durumda sadece onu arayabiliyorlar (ya da 911’i). Kullanılamaz telefonu tekrar çalıştırmak için ise dört haneli bir kod tuşlamak zorundalar.

Standifird bir şeyin olmasını umut etmekle o şeye sahip olamayacağını biliyordu. Körfez Savaşı’ndan dönenler orada güçlü olmak gerektiğinin farkındaydı. İş dünyasında bunun karşılığı, fikrinizi söylemek için doğru zamanda doğru yerde olmaktır (Toplantı tarihi geldiğinde ya da bir teslim tarihi yaklaştığında değil). Bu durumda gerekli her şeyi kullanmalısın. Bu sayede ya projenin istatistiksel olarak yapılabileceğini gösterirsin ya da üst düzey bir yetkili, sana itici güç verecek bir destek sağlayabilir.

Kuşkuculuğa hazır olun

Bir şirketi yürütürken, dürüst geri dönüşler almak zor olabilir. Zincirden uzaktaysanız ve kimsenin sizden istemediği bir konuda fikir beyan etmezseniz bu sizin sorununuz olmaz.

Aksine, “Bu işe yaramaz”, “Bunun konuyla alakası yok” gibi reddedişlerle, fikriniz ve kişiliğinizle ilgili eleştirilerle karşılaşırsınız. Buna hazırlıklı olun, sonuçta bu kişisel değil. Ben –kimden geldiğine bakmadan- beklenmedik bir fikirle karşılaşırsam birçok soru sorarım. Bunu da inanmadığım için değil, bu kişinin neyin farkına vardığını görmek istediğim için yaparım. Bu fikir nasıl bir sorunu çözecek ve nasıl bir fırsat yaratacak diye düşünürüm. X olursa ne olur ya da Y olmazsa ne olur, bunu düşünmek isterim. Sonuçta bu sizin fikriniz, o yüzden savunmaya hazırlıklı olun.

Açık olun

Sevdiğiniz bir fikir karşınıza çıktığında, taraf olmak çok kolay olur. İnsanların bildiğimiz bir şeyi bize tekrar söylemesini sevmeyiz. Fakat bütün harika fikirlerde olduğu gibi bunlar kusursuz karar vericiler tarafından benimsenmediği sürece hayata geçirilmez. Bu sebeple geri dönüşlere açık olun. Diğerlerinin ne dediğini dinleyin. Fakat sadece eleştirilere dikenlerinizi çıkarmayın, ders çıkarın, ilişkinizi geliştirin ve pozitif bir etki sağlayın.

Stephen King’in, “Kapalı kapılar arkasında yazın, kapılar açıkken tekrar yazın” sözünü çok seviyorum. Etrafımızda insanlar varken, yalnız olduğumuz zamana oranla çok daha iyi şeyler yapabiliriz. Her endüstrideki işletmeler fikre aç. Bu malzemeleri doğru biçimde pişirin ve karşınızdakinin reddedemeyeceği hale getirin. Her şey sizin elinizde.

 

Andrew Benett

Havas Worldwide ve Havas Creative Group Global CEO’su

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Temmuz 2015 sayısında yayımlanmıştır.