artwork

Ajanslar neden araştırma yapmalı?

9 yıl önce

0

Concept iki yıldır, reklam ajanslarında rastlamadığımız bir “çalışan ve müşteri memnuniyeti araştırması” yaptırıyor. Arda Görgün yapılan araştırmadan çıkarımlarını paylaştı.

Bir ürüne/hizmete ilişkin çalışmaları ve aksiyon planlarını hazırlamaya geçmeden önce belirli konular hakkında bilgi sahibi olmak, üzerinde çalışılacak konuda derinlemesine veriler edinmek doğru bir strateji oluşturulması için çok önemli.  Günümüzün gelişmiş ve karmaşıklaşmış pazar yapısı içinde dikkat çekmek ve etkin sonuçlar elde edebilmek için araştırma sonuçlarına dayalı faaliyetlere daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Hayata geçirilecek herhangi bir projenin rasyonel değerler üzerine inşa edilebilmesi artık kaçınılmaz.

Yoğun rekabet ortamında değişen koşullara karşı esnek davranabilmek, değerlendirilmeye ve gelişime açık olabilmek, sonuç odaklı hizmet verebilmek, rasyonel gerçekleri ortaya koyarak bir fikrin gücünü savunabilmek fark yaratan unsurlar. İş sonuçlarına direkt yansıyan kampanyaların ve uzun vadeli marka yolculukların temelinde araştırmanın ve verinin önemi oldukça büyük.

Peki sektörümüzde araştırma yöntemleri sadece alışıldık süreçler için mi uygulanmalıdır? Ajanslar olarak müşteri memnuniyeti araştırmaları ve çalışan memnuniyeti araştırmaları ne gibi bilgilere sahip olmamıza yardımcı olabilir? Araştırmalar hem müşteri-ajans ilişkileri için hem de ajans çalışanları için gelişim alanları sağlar mı? Ajansların kendilerini daha iyi tanımalarına yardımcı olabilir mi?

Biz ne yapıyoruz?

Müşteri beklentilerini rasyonel verilerle belirleyebilmek, sektörün değişen dinamiklerini analiz edebilmek, hem müşteri-ajans ilişkisinin verimliliğini  hem de çalışan verimliliğini artırabilmek ve yenilikçi, yaratıcı adımlar atabilmek için konunun profesyonelleri ile birlikte çalışıyoruz.

Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz araştırmaların sonuçlarına bakıldığında uygulanan yöntemin faydaları ve gelişim süreci ölçülebilir bir şekilde gözlemlenebiliyor.

Beklentileri anlayabilmek zorlaşıyor

Müşteri-ajans ilişkisi sadece yıllık planlar doğrultusunda rutin iş kalemlerinin hayata geçirilmesi için karşılıklı çalışılan bir ilişki modeli değildir. Yenilikçi adımlar atabilmek ve sürdürülebilir bir başarıya imza atabilmek için tam anlamıyla bir takım olarak çalışabilmek gerekiyor. Bu nedenle reklamveren ve ajans tarafında tüm bu süreci yöneten kişilerin karşılıklı ihtiyaçlarını en samimi, en içten şekilde aktarabilmeleri ve birlikte bir uyum içerisinde hareket edebilmeleri gerekiyor.

Sektörün dinamizmi gereği bazı noktalarda beklentileri ifade edebilmek ve anlayabilmek zorlaşıyor. Yapılan müşteri memnuniyeti araştırmaları ise bu noktada büyük önem kazanıyor. Reklamveren yönetim kadroları dahil pazarlama ekipleri ile yapılan yüz yüze görüşmeler ortak ihtiyaçların verilere dayanarak markalara özel olacak şekilde belirlenmesini sağlıyor. Sonuç olarak her markanın ihtiyacına yönelik yöntemler geliştirilebiliyor.

Çalışan memnuniyeti araştırması

Aynı şekilde çalışan memnuniyeti araştırmaları da ajans içinde gerekli yapılanmanın yine rasyonel veriler ile oluşturulmasına yön veriyor.

Uygulanan bu yöntemler müşteri-ajans ilişkisinin verimliliğinin, departmanlar özelinde iş yönetim süreçlerinin, stratejik etkinliğin, yaratıcılığın ve  proaktif yönetimin ölçülebilir bir şekilde artığını gösteriyor.

Hem reklamveren hem ajans için önemli

Her iki memnuniyet araştırmasının mevcut durumu tespit etmenin ve geliştirmenin ötesinde kişisel gelişim alanlarında da önemli bir payı olduğunu söyleyebiliriz. Araştırma sonuçlarına paralel olarak kişiler ve kurumlar hedeflerini belirleyip bu hedefler doğrultusunda düzenli ölçümlemeler yaparak ilerleyebiliyor. Sektörün en önemli problemlerinden birisi olan insan kaynağı sirkülasyonu konusunda ise yine verilere dayalı devamlılığı gösteren sonuçlar elde ediliyor. Motivasyonun ve verimliliğin tutarlı bir şekilde geliştirilmesi, marka yönetim süreçleri düşünüldüğünde hem ajans hem de reklamveren tarafı için büyük önem taşımaktadır.

Yeniliğe ve gelişime açık, farklılaşan alanlardaki ihtiyaçlara yönelik güvenilir ve yaratıcı çözümler üretebilmek, uzun soluklu marka birlikteliklerini sağlam temeller üzerine oturtabilmek için ajansların reklamverenleri ile bu yönde çalışmalarını geliştirmek her iki taraf içinde faydalı olacaktır.

Arda Görgün

Concept Marka Grup Direktörü

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Haziran 2015 sayısında yayımlanmıştır.