Açıkhavanın sosyal sorumluluğu

7 yıl önce

0

Son günlerde izlediğim bir video açıkhavanın yaratıcı fikirle bir sosyal soruna dikkati çekme konusunda ne kadar başarılı olduğunu hatırlattı. Paris’te yılda 4 bin 500 yaya trafik kazalarına kurban gidiyor. Fransız Yol Güvenlik Otoritesi, işlek bir caddede beklemeden karşıya geçmeye çalışan yayaların yüzlerindeki dehşet ifadesini, araç olmasa da çarpışma sesi çıkaran ve hareket algılayıcı sensörler sayesinde fotoğraf çeken panoyla “The Virtual Crash Billboard” (Sanal Çarpışma Panosu) kampanyasına taşıdı. Fotoğrafların görüntülendiği panoya da “Hayatınızı riske atmayın” mesajı yansıtıldı.

Farkındasınızdır; açıkhava mecrası toplumsal sorunlara dikkati çekmek isteyen, çözüm arayan sivil toplum kuruluşlarının mesajlarına en duyarlı olan mecra. Keza, toplumsal sorunlara dikkati çekmek isteyen kamu kuruluşlarının da ağırlıklı mecrası olma özelliğini de açık ara koruyor.

Açıkhava mecrası kent insanına dokunan projelerde çok başarılı bir performans gösteriyor. 90’lı yılların ortalarına kadar kentlerdeki dört direkten oluşan yeşil sac otobüs duraklarını hatırlayanlar, bugünkü durakların ne anlama geldiğini daha iyi değerlendirir. Bugün hizmet veren cam ve çelikten oluşan aydınlatılmış güvenli otobüs duraklarının kentlere kazandırılması tümüyle açıkhava şirketlerinin fonlaması ve teknik yatırımı sayesinde gerçekleşti. Bu durakların sürekli pırıl pırıl, ışıklarının yanar durumda hizmet vermeyi sürdürmesini de açıkhava şirketlerinin gücü sağlıyor.

Bir başka boyut da açıkhavanın toplumsal mesajların ulaştırılmasına aracılık etmesi kadar bizzat açıkhava şirketlerinin sosyal sorumluluk projeleri geliştirip uygulaması. Açıkhava reklam ünitelerinde kullanılan posterlerin hurda kağıt olarak paraya dönüştürülüp sivil toplum kuruluşlarına kaynak yaratılmasından, çocukların kaybolmasını engelleyecek projeler geliştirilip duyurulmasına, reklam ünitelerinin bir galeri gibi kullanılıp çağdaş sanat eserlerinin kitlelere ulaştırılmasına bir dolu proje açıkhava şirketlerinin özel sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçiriliyor. Bu projelerin başarıya ulaşmasının nedeni belli; açıkhavanın kitlelere direkt ulaşma gücü!

Açıkhava sektörü olarak sosyal sorumluluk çalışmalarına katkılarımızı sürdüreceğiz.

 

Ayhan Tezcan
Arvak Yönetim Kurulu Başkanı

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Haziran 2017 sayısında yayımlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...