artwork

Açıkhavanın dijital ile etkileşimi

7 yıl önce

0

Açıkhava yaratıcılığa en açık ve sürekli büyüyen, gelişen bir mecra. Dijital, yaşamımızın her alanını etkilediği ve değiştirdiği gibi, reklamcılığın bambaşka bir yola doğru evrilmesine neden olduğunu izliyoruz. Reklamveren için mecranın, yatırımın geri dönüşü açısından markaya sağladığı değer çok önemli. İletişimin tüm tarafları (reklamveren/ajans/mecra) yapılan yatırımın geri dönüşünü görebilmek, hesaplayabilmek için çaba gösteriyor. Günümüzde iletişim çoğunlukla birden fazla mecranın beraber kullanılması sonucunda gerçekleşiyor. Bu bağlamda mecraların beraber ve ortak kullanımlarının toplam yatırımın sağladığı geri dönüş oranı çok önemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor.

Nielsen tarafından OAAA (Amerika Açıkhava Reklamcıları Vakfı) için gerçekleştirilen ve Mayıs 2017’de açıklanan araştırma, açıkhava mecrasının diğer offline mecralara nazaran online aktivite geliştirilmesi açısından en etkin mecra olduğu sonucunu gösteriyor. Bir başka deyişle açıkhava mecrasında gerçekleştirilen her 1 dolarlık yatırım diğer offline mecralara gerçekleştirilen her 1 dolar yatırımdan daha fazla online etki yaratıyor.

Açıkhava mecrası, Amerika’da toplam reklam yatırımlarından yüzde 7 oranında pay almasına karşın, Facebook, Twitter ve Instagram aktivitelerine sağladığı katkı, reklam pastasından aldığı oranla karşılaştırıldığında oldukça yüksek etkinliğe sahip olduğu ortaya çıkıyor. Bu bağlamda dijital reklam harcamalarının artmasının açıkhava reklam yatırımlarına oldukça olumlu yansıyacağı tahmin ediliyor.

Amerika’da 10 yetişkinden 5’i billboard, otobüs durağı veya başka bir açıkhava ünitesinde gördükleri reklamı araştırmak için Google, Bing, Yahoo veya başka bir arama motorunu kullanıyor. Aynı şekilde yetişkinlerin yüzde 40’ı açıkhava reklamı gördükten sonra Facebook sayfasını ziyaret etmekte veya Facebook’ta mesaj paylaşmakta. Bu bağlamda açıkhava reklam yatırımları sosyal mecra ve arama motorlarında etkinliği tetikleyen, harekete geçiren en önemli bir mecra olarak karşımıza çıkmaktadır.

Açıkhavaya yapılan yatırımlar içinde dijital açıkhavanın giderek daha çok pay almasının, açıkhavanın gelecekte çok daha etkili sonuçlar sağlamasına neden olacağı açıkça görülüyor.

Ayhan Tezcan
Arvak Yönetim Kurulu Başkanı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Eylül 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster