Açıkhavada dijital dokunuşlar

7 yıl önce

0

Açıkhava mecrası ve dijitalin yakınlaşması artarak devam ediyor.  Bu yakınlaşmayı iki yönden ele almak gerekiyor. Birincisi tüm dünyada, çeşitli form ve ebatlarda ve yaya/araç trafiğinin yüksek olduğu lokasyonlarda sayısı giderek artan ekranlarıyla gelişen Digital Out of Home (DOOH) mecrası ikincisi ise mecranın teknolojik gelişmeler ve entegrasyon kabiliyetiyle gelen özel projeler ve içerik taşıma kabiliyeti.

Etrafımıza baktığımızda özellikle AVM dış cephelerinde, zaman zaman sokaklarda, toplu taşıma araçlarında, AVM içlerinde ekranların/dijital reklam ünitelerinin giderek arttığını görüyoruz. Bu ekranlar bir yandan reklamverenlere belirli hedef kitlelere erişim diğer bir yandan kamuya en basit haliyle hava ve yol durumu, eğlenceli videolar, son dakika haberleri gibi içerik hizmeti sunuyorlar. Türkiye’nin hızlı adaptasyon kabiliyetini düşündüğümüzde çok yakında akıllı otobüs durakları, akıllı telefon kulübeleri, infodeskler, bankacılık işlemlerinizi, fatura ödemelerinizi yapabileceğiniz erişim noktaları da hayatımıza girecek gibi görünüyor. Burada en dikkat edilmesi gereken husus bu yeni mecranın enflasyonist değil stratejik bir bakış açısıyla geliştirilmesi olacaktır.

Bu arada da bir yandan aktarılan içerikle birlikte sponsorluklar, içerik paylaşımlı projeler hayatımıza girerken diğer bir yanda ekranlara entegre edilen kameralar, özel yazılımlarla hem ölçülebilir hem de sosyal medya entegrasyonlarıyla çok geniş kitlelere ulaşacak özel projeler yapılıyor. Slot veya saniye bazlı satış, programatik, içerik paylaşımı, sponsorluklar, interaktivite, mobil datanın ekranlara entegrasyonu, dolayısıyla ölçümleme ve nice kavramların açıkhava toplantı masalarında konuşulduğunu görüyoruz.

Tüm bu yenilikler, gelişmeler Türkiye’de son yıllarda düzenli bir şekilde büyüyen açıkhava mecrasının gücüne güç katarken, sunacağı esnek çözümlerle yaratıcılığı ve inovasyonu körükleyecektir.

 

Sedat Analı
Arvak Yönetim Kurulu Üyesi

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...