5 yıl dediğiniz dijitalde bir ömre bedel

7 yıl önce

0

Öncelikle Campaign’in 5. yaşını kutlayalım, sonra kendi 5 yılımızda öne çıkanları özetleyelim:

Kurumsallaşma: 2007’de platform olarak kurulan IAB Türkiye, 2011’de değerli büyümüz Sn. Ahmet Pura’nın liderliğinde dernekleşti ve her yıl %20-30 bandında büyüyen dijital endüstrinin ihtiyaçlarına cevap vermek için çalışmalarına hız kattı. İnternet Ölçümleme Araştırması: 2010’da ilk raporu yayınlanan araştırma, önce kodlu ve kodsuz siteleri entegre eden füzyon yapıya geçti. Sonra mobil cihazları ve aplikasyonları ayrı raporlamaya başladı. Sırada mobil sitelerin sosyo-demografik verilerinin raporlanması ve 2017’nin ilk çeyreğinde günlük raporlamaya geçilmesi var.

Mixx Awards Türkiye: İlki 2010’da düzenlenen Mixx, 5 yılda sektörle birlikte büyüdü. Başvuru sayıları artarken kaliteleri de arttı. Ajanslarımız 5 yıl içinde Mixx Europe’dan 33, Mixx ABD’den 18 adet ödül aldı.

Dijital Reklam Takibi: Dijital reklamların daha iyi takip edilmesi için IAB öncülüğünde RVD, RD ve MMA’in katılımıyla oluşturulan Çalışma Grubu, mevcut koşullarda öne çıkan Nielsen’in hizmetinin geliştirilmesi için desteklenmesi görüşünü benimsedi ve çalışmalar başladı.

Dijital Pazarlama İletişimi Sertifika Programı: Bu yıl 6.sı yapılan program, Boğaziçi Üniversitesi-BÜYEM iş birliğiyle gerçekleştirildi. Eğitime bugüne kadar 140 sektör profesyoneli katıldı. Unichallenge+: Üniversiteli gençleri, dijitalde kariyer yapmaya yönlendirmek için tasarlanan program, Boğaziçi Üniversitesi’nin iş birliğiyle yürütülüyor.

Dijital Reklamın Ekonomiye Katkısı: Ipsos ve Boğaziçi Ün. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından yürütülen, Kariyer.net’in destek verdiği araştırma, dijital reklamın makro ekonomiye katkısını irdeledi. Genetik Algoritma modellemesiyle elde edilen sonuçlar içinde en fazla öne çıkanlar şunlar oldu: Dijital reklama yapılan 1 TL’lik yatırım ekonomiye 17,2 TL olarak dönüyor. Dijital reklam doğrudan ve dolaylı etkileriyle 2015’de ekonomiye 27,5 milyar TL katkı sağlarken, 1,26 milyon kişilik istihdam yarattı.

Özetin özeti niteliğindeki bu yazı 5 yıla sığdırdıklarımızın ipucu olarak görülmeli. Bu süreçte bizi hep destekleyen Campaign ekibini tekrar kutlarız.

 

Dr. Mahmut Kurşun

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ocak 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...