2016 yılının bıraktıkları

7 yıl önce

0

2016 yılı yasama organı ve yürütme organı ile birlikte hukuk sistemimizin adeta fazla mesai yaptığı, gerek kanun değişiklikleri gerekse de kanun hükmünde kararnameler ile çokça hukuki düzenleme barındıran bir yıl olarak hatırlanacak 2016 yılı içerisinde 100’ü aşkın yeni kanun ve/veya kanun değişikliğinin yanında 12 tane de kanun hükmünde kararname, yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişikliklerin dışında birçok tebliğ ve yönetmelik de hukuk sistemimizdeki yerini alırken gerek Anayasa Mahkemesi gerekse de Yargıtay vermiş olduğu emsal kararlar ve ilke kararları ile hukukun uygulanması yönünde yol gösterici oldu.

2016 yılının ilk kanunu, yılın ilk günü olan 01.01.2016 tarihli Resmi Gazete’de “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” olarak yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yılın ilk kanun hükmünde kararnamesi ise 667 sayılı “Olağanüstü Hal Kapsamında Alınan Tedbirlere İlişkin Kanun Hükmünde Kararname” olarak 23.07.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yıl içerisinde Yüksek Öğretim Kanunu, Askerlik Kanunu, Vergi Kanunları gibi birçok kanunda değişiklikler yapılırken Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu, Ar-ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Kanunu, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, Bilirkişilik Kanunu gibi sosyal, kültürel ve ekonomik hayatı doğrudan etkileyecek bazı yeni kanunlar da hayatımıza girdi. Ayrıca yayımlanan kanun hükmünde kararnameler de ülkenin bekası adına ciddi tedbirler içeren düzenlemeler içeriyor.

2016 yılı, içerisinde birçok yeni kanun ve kanun değişikliği barındırırken 2017 yılı içerisinde de aynı temponun sürmesi, buna ilaveten uzun süredir gündemde olan Anayasa değişikliği paketinin de hayata geçmesi bekleniyor.

 

Av. Yunus Çelikbiz
HukukiBoyut

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Şubat 2017 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Siz Hangi Tip Erkeksiniz?

“YKKD ile Söylemden Eyleme”...