artwork

2012’yi uğurlarken…

11 yıl önce

0

2012 internet ekosistemi açısından bizce heyecanlı ve dinamik bir yıl oldu. Kullanıcıların yanı sıra iş dünyası da artık internetin sunduğu fırsatlardan yararlanma adına önemli adımlar attı.

2012’nin öne çıkan başlıkları mobil, sosyal ve bulut bilişim oldu. Bulut bilişim ve mobil teknolojilerin birleşmesi ile PC’ler artık cebimizde. Bu arama trendlerinde de etkili oldu. Aramaların yüzde 23’ü mobil web üzerinden gerçekleşti. Online dünya sadece bilgiye erişim aracı olmaktan çıktı. Kullanıcılar gerçek hayattaki deneyimlerini bu dünyada da devam ettirme yönünde tercihlerini kullandılar. Birbirleri ile sınırlar olmadan etkileşim içinde olabilmeyi sevdiler. Google+’ın sadece bir yıl gibi bir süre içerisinde 400 milyonun üzerinde kullanıcıya erişimi de bunun bir göstergesi.

İş dünyası da internetin sunduğu fırsatlardan faydalanma adına önemli adımlar attı. Ülke ekonomisinin büyümesinde itici güçlerden biri olan KOBİ’lerin interneti satış ve pazarlama kanalı olarak konumlamasına destek verecek projeler hayata geçirildi. Kısa bir süre önce KOBİ’lere e-ticaret projelerinde ücretsiz rehberlik etme amacı ile oluşturulan ‘İşinizi İnternet’e Taşıyın’ platformuna 20.000’e yakın başvuru gerçekleşti.

Aslında tüm bunlar daha ilk adımlar. Web sonsuz ve dinamik bir dünya. Geçtiğimiz yıl, dünya nüfusunun 7 milyar olduğu açıklandı. Biz bu 7 milyarın da online olduğunu varsayıyoruz. Aslında daha sadece 1 milyar insan akıllı telefona sahip ve sadece 2 milyarının web’e erişimi var. Bu rakamlar değişimin daha ne kadar başında olduğumuzun göstergesi. Bu noktada inovasyon ve girişimciliği desteklemek önemli. İnternet, fikri olan ve yeni içerikler üreten bireylere özgür ve açık bir platform sunuyor. Fikri olan herkesin bu dünyanın gelişimine katkıda bulunması tüm ekosistemin gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

İnternetin Türkiye’ye, Türkiye’nin de büyümesini devam ettirmede internetin desteğine ihtiyacı var. Dileriz 2013 yılı ülkemiz için bu anlamda iyi ve verimli bir yıl olur. Herkese şimdiden mutlu yıllar…

 

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü