artwork

Reha Kocabaşoğlu: Diğerleri ekonomi ise YouTube VIP uçuş

7 yıl önce

0

Influencer marketing’in 2017’nin yükselen değeri olduğu ortada. “Türkiye’de markalar influencer’larla çalışma fikrini kavradı mı? Marka iş birliklerinde yaşanan zorluklar neler” gibi soruların cevaplarını PR ajansları, influencer ajansları ve önde gelen influencer’larla görüştük.

Reha Kocabaşoğlu

Muse Media Network İçerik Yazarı

Markaların dijital dünyanın bambaşka refleksleri olduğunu influencer’larla birkaç iş yaptıktan sonra görmeye başladılar. İlk başta soğuk yaklaştıkları bu refleksin, markaya düşündüklerinden daha çok etkileşim sağladığını ve ölçülebilir olduğunu gördüklerinde işler herkes için daha kolay bir hale geldi.

Dijital dünyada iki mecra başrolde. YouTube & Instagram. YouTube, arama hacmi nedeniyle sürekliliği olan bir platform. Bu anlamda ürettiğiniz içerik yıllar sonra da izleyici tarafından aranıp bulunabilir, ya da bir şekilde karşılarına çıkabilir. Influencer’lara daha çok kazandıran platform da YouTube. Yapılacak içerik doğru kurgulandığı takdirde markaya da en fazla fayda sağlayacak platform. Bu anlamda Instagram ise duyuru panosuna benzetilebilir. Doğal olarak mecraların farklı rolleri var. Instagram ve diğer sosyal medya platformları ekonomi sınıfı uçuş ise YouTube VIP uçuş.

Influencer’lara yapılacak ödemeler noktasında influencer’ın bir nevi kendi işletmesi var. Dolayısıyla satacağı ürünün fiyatını kendisi belirliyor. Buna göre daha önce yapılan işlerden yola çıkarak bir fiyat performans dengesi kuruluyor. Burada hangi influencer hangi alanda nasıl fayda sağlayabilir iyi analiz edilmesi gerekiyor. Bütçe konusuna gelindiğinde; ne kadar para verileceği, yapacağı içeriğin/paylaşımların niteliğine bağlı. Kendi hesapları için içerik üretmesi farklı, başka bir hesap için içerik üretmesi farklı bütçelendiriliyor. Ve kendi hesabı biraz daha yüksek bütçeli oluyor.

Sahte takipçili influencer’ı ayırt etmenin zorlaştığını düşünmüyorum. Az araştırma yapılıp, iyi analiz edilmeyip seçilen influencer olduğunu söylemek daha doğru. Profiline girdiğinizde aldığı izleme, beğeni ve yorum korelasyonu gerçek bir influencer’ı ortaya çıkarıyor.

Trendler noktasında ise YouTube haricindeki sosyal medya hesapları çok anlık trendlere bağlı gidiyor. YouTube’da biraz daha farklılaştığını söyleyebiliriz. Şu an net bir trend, markaların kendi TVC reklam arşivi olarak kullandığı YouTube sayfalarından influencer iletişimi yapmasındansa, ayrı bir influencer platformu açıp onların güçlerini orada kullanmaya başlaması.

Sosyal medya platformlarının bu güncellemeleri influencer’ı etkilemekten ziyade, o mecra kullanıcılarının alışkanlıklarına göre yapılmış bir değişim. Influencer’lar buna göre içerik üretmiyor ya da üretmeyecekler. Onlar takipçilerinin neyi daha çok beğendiğine odaklanıyorlar. Ve buna göre yeni fotoğraflar, videolar paylaşıyorlar.

Ölçümlemede sıkıntı daha çok geleneksel medyanın sorunu aslında. Dijital dünyaya hakimseniz kimin ne kadar satış yaptırdığını, ne kadar konuşturduğunu rahatlıkla ölçebilirsiniz. Bununla birlikte, çıkacak sonuç influencer’ı doğru kullanmakla da alakalı biraz. Gelenekselin alışkanlıklarıyla dijitalin yönetilmesi mümkün değil. Genelde düşülen hata da bu. Influencer’ların kısa vadede olumsuz etkilenmesi söz konusu değil şu an. Uzun vade ise hızla değişen dünyada hep bir soru işareti.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Eylül 2017 sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Elektrikli Fiat Topolino Türkiye’de

İki farklı gövde tipi bulunan Topolino’nun kapalı versiyonu (Topolino), 449...

Yeni Elektrikli Ford Explorer 30.000 km’lik dünya turunu tamamladı

Tamamen elektrikli yeni Ford Explorer ve Lexie Alford, 30.000 km’lik...

Mercedes-Benz GLB Makyajlandı

Mercedes-Benz, kompakt tasarıma sahip GLB SUV’yi çeşitli yenilik ve daha...