artwork

A. Gizem Ekiz ve Erdem Ateş yorumluyor

8 yıl önce

0

armut.com Dijital Pazarlama Müdürü A. Gizem Ekiz ve Voden Kreatif Direktörü Erdem Ateş, Campaign Türkiye Ağustos sayısı için geçtiğimiz ayın dikkat çeken reklamlarını yorumluyorlar.

1. Digiturk

A. Gizem Ekiz – armut.com Dijital Pazarlama Müdürü

Müşteri brief’inin çok net bir şekilde kreatife döndüğü işlerden biri. Spor dışındaki alanlarda da yeni müşteri kazanımını artırmak isteyen (1) Digiturk, 3 filmde farklı noktalara eğlenceli bir şekilde değinmiş. Çok filmli kampanya yapmanın artısı, sıkmadan farklı sürelerde farklı filmleri uzunca bir süre ekranda döndürebilmek ama eksisi de her film aynı derecede beğeni toplamıyor. Burada da zayıf halka belgesel filmi olmuş.

 

Erdem Ateş – Voden Kreatif Direktörü

Absürt ünlü kullanımı, ilk çıktığında çarpıcı bir fikirdi. Zamanla sıradan bir formüle dönüştü. (2) Digiturk’ün kampanyası da buna bir örnek. Nedir bu formül? Ünü azalmış bir celebrity’yi al, hiç ait olmadığı bir ortam ya da diyalog içinde hikayeye sok, orta sınıf insanlar komik bulsun, marka mesajı oradan yürüsün. Bu formülü kullanmayan marka kalmadığı gibi, artık kullanılacak başka ünlü de kalmadı gibi. Çok da haksızlık etmeyeyim, iyi çekilmiş filmler. Tüm kampanyada en sevdiğim yer, Ferhat Güzel’in “Vay vay vay” dediği bölüm.

2. Turkcell

A. Gizem Ekiz: (2) Turkcell aslında çok sıradan sayılabilecek bir yurt dışı tarife reklamını WOM etkisi yaratacak bir karakterle anlatıyor. Cep telefonuyla özdeşleşmiş, hepimizin bildiği bir ses bu reklamla bir cisme bürünüyor ve Turkcell kendisi hakkında konuşturmayı başarıyor. Tarifenin ana fikri de güzel verilmiş durumda. Fonksiyonel bir reklam için amacından fazlasına hizmet etmeyi başarmış.

Erdem Ateş: (2) Turkcell için ulaşılamayanların sesini kullanmak baya iyi bir fikir. Zira hakikaten herkesin aşina olduğu bir ses. Ama bu kadar iyi bir fikir, bu filmde biraz harcanmış gibi geldi bana. Filmin genelinde bir kalabalık ve yapaylık var. Sanırım bunun esas nedeni, yurtdışında geçen bir hikayeyi yurt içinde çekmek zorunda kalmış olmaları. Vespalı adam, sokak müzisyenleri, heykel gibi duran adam, Japon turist, arka masada zenci vs derken güzelim fikir o kalabalığın arasında kaybolmuş. Yurt dışı tarifesi reklamını yurt dışında çekememek de epey ironik olmuş.

3. Çamlıca Gazoz

A. Gizem Ekiz: Öncelikle çok kaliteli bir prodüksiyon var bu seride. Dışarıdan kolay gibi görünen konularda kişilerin iç gerilimi ve başarı duygusunu yansıtmak hiç kolay değil. Genelde senaryo sunumlarında güzel duran ama prodüksiyonda ziyan olan çok fazla örnek var bu şekilde. Bunun altından çok başarılı bir şekilde kalkılmış. Ayrıca packshot’a kadar, ki yaklaşık 45 saniye, hiçbir branding görmüyoruz. Türkiye’de birçok marka için hala çok iddialı bir hareket bu. (3) Çamlıca’yı da cesaretleri için kutlamak lazım.

Erdem Ateş: “Ferahlama” stratejisi var, herkes bakarken arabayı park etme insight’ı var, Tek Notalık Adam fikri var, “Kanguruculeyşıns” gibi bir popüler kültür geyiği var, güzel dış ses var, iyi cast var, sonunda (3) Çamlıca Gazoz var. Yani markayı da ajansı da mutlu edecek her şey var. Şahsen marka stratejisinin tüketiciye direkt söylendiği bu tip işleri sevmesem de, bu ayki diğer işlerden daha iyi olduğunu söylemeliyim.

4. Samsung

A. Gizem Ekiz: Ata Demirer’in markalar tarafından tercih edilme nedenlerinden belki de en büyüğü doğaçlama ve şarkı söyleme yeteneği. Senaryonun bunun üzerine kurgulanmasına rağmen (4) Samsung’un sponsorluğu, film içinde kaybolmamış. Bunun yanı sıra telefonun fonksiyonel özellikleri de filme iyi bir şekilde yedirilmiş. Ata Demirer’in bilinirlik ve hatırlanma skorlarına ne kadar olumlu katkı yapacağını geçmiş deneyimlerime dayanarak tahmin edebiliyorum. Sadece bu kadar amacına hizmet eden, eğlenceli bir reklamda post-packshot’ın gerekliliği ayrı bir tartışma konusu olabilir.

Erdem Ateş: Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı. Ne güzel bir fikir! Yani kıtalararası yüzme fikri güzel. Filmi de eğlenceli. Olumsuz tarafından bakarsak; reklamda ünlü kullanımında, ünlünün markanın önüne geçme riski vardır. Burada hem ünlü hem de (4) Samsung markası, esas markanın yani yüzme yarışının önüne geçmiş. Olumlu tarafından bakarsak; Ata Demirer her zamanki gibi komik, “Atın Beni Denizlere” şarkısı konuya uygun, prodüksiyon kalitesi oldukça iyi.

5. Golf Dondurma

A. Gizem Ekiz: (5) Golf Dondurma. Bravo reklamdaki Bravo linkini anlamanın zorluğunun, reklamın kısalığından kaynaklandığını düşünüyorum. Royal Sorbe reklamında da neden tüketicilerin kendi yapmak yerine bir hazır sorbeyi tercih etmesi gerektiğine dair bir RTB arıyor gözler. Ünlü kullanımının dondurma gibi bir kategoride satışlara elbet bir katkısı olacaktır ama uzun vadede marka algısını değiştirebilecek güçte bir seri gibi görünmüyor.

Erdem Ateş: Açıkçası ben (5) Golf Dondurma markasını unutmuştum. Kendilerini tekrar hatırlattılar. Mustafa ve Emine Sandal gayet sevimli görünüyorlar. Demo planları oldukça lezzetli olmuş. Emine Sandal’ın Mustafa’ya dediği gibi: “Bravo, gerçekten bravo!”

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ağustos 2016 sayısında yayınlanmıştır.