artwork

Sektör 2017’de 17,5 milyar dolara ulaşacak

11 yıl önce

0

PwC’nin yıllık “Küresel Eğlence ve Medyaya Bakış 2013-2017” raporuna göre, dünya çapında tüketicilerin Eğlence ve Medya sektörü (E&M) içerik ve deneyimlerine erişimi, gittikçe artan internet erişimi ve akıllı cihazlara sahip olanların sayısının hızla artmasıyla küresel olarak demokratikleşiyor. Türkiye’de ise son yıllarda çift basamaklı büyüme oranlarını yakalayan E&M sektörünün aynı eğilimi devam ettirmesi bekleniyor. 2012 yılında Türkiye’de 10,2 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşan sektörün, 2013’ün sonunda 11,6 milyar dolara, önümüzdeki 5 yılda ise yıllık ortalama yüzde 11,4 büyüme ile 2017 yılında yaklaşık 17,5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.

PwC tarafından yayınlanan rapora göre, önümüzdeki beş yılda dünyada dijital olmayan medyaya yapılan harcamalar hakim olacak ancak dijital olarak ulaştırılan medya ile ilgili harcamalar gittikçe büyüyecek. Dijital alandaki teknolojik yenilikler sektörün yeni çalışma ruhsatı haline geldikçe, E&M işletmeleri müşteri anlayışı ve iş modeli ve işletme kıvraklığı açısından oyunu bir adım öteye götürmeye devam edecekler.

Raporun kapsadığı 2013-2017 dönemi boyunca Çin, Brezilya, Hindistan, Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Meksika, Endonezya ve Arjantin toplam E&M gelirlerindeki paylarını yaklaşık iki katına kadar yükselterek bu alandaki en büyük büyümeleri gerçekleştirecekler. Bu pazarların ortalama yıllık bileşik büyüme oranı (YBBO) bütün olarak 2017 yılında öngörülen toplam küresel E&M gelirlerinin yüzde 22’sine, yani 2008’deki yüzde 12’lik oranın neredeyse iki katına denk gelecek.  Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Asya Pasifik’teki daha olgun ve teknoloji açısından daha üstün pazarlar ise, küresel değişimi E&M hizmetlerinin dijital tüketimine yönlendirmede etkili olacak.

Murat Çolakoğlu

PwC Türkiye Eğlence ve Medya Sektörü Lideri Murat Çolakoğlu açıklanan rapordaki sonuçları şöyle değerlendirdi: “Hızlı büyüyen birçok pazarda olduğu gibi Türkiye’de de, altyapının geliştirilmesinin yanı sıra eğlence ve medya deneyimi için para harcamaya eğilimli ve hızla gelişmekte olan orta sınıf tüketicinin artması büyüme oranlarını destekliyor. Bazı kilit segmentler de genel büyüme oranlarını destekliyor.”

Türkiye’ye ilişkin diğer sonuçlar

•          Türkiye’deki internet erişimi piyasası önümüzdeki beş yıl içinde patlama yaşarken, gelirler 2012 yılındaki 2,72 milyar dolar seviyesinden 2017 yılında 7,25 milyar dolar seviyesine doğru büyük bir artış gösterecek. Mobil internet hizmetleri ise uygun fiyatlı akıllı telefonların büyük oranda elverişli olması ve nispeten düşük sabit-geniş bantlı giriş nedeniyle büyümenin başlıca itici gücü haline gelecek. Bu sektörün gelirleri 2012 – 2017 yılları arasında yüzde 36,5 düzeyinde bir CAGR artışıyla 4 milyar dolara ulaşırken, abonelikler bu dönem boyunca yüzde 27,9’luk bir CAGR artışıyla 47,1 milyona yükselecek.
•          Nispeten hala sağlam durumda olan gazete yayıncılığında, 2008 yılında 558 milyon dolar düzeyinde olan ve 2012 yılında 618 milyon dolara ulaşan reklamcılık gelirinin 2017 yılı sonuna kadar yüzde 6,5’luk bir CAGR ile 848 milyon dolara çıkması bekleniyor.
•          Türkiye’de 2012 yılında 420 milyon dolar büyüklüğe ulaşan filme alınmış eğlence sektörünün değeri yüzde 6,2’lik bir CAGR artışıyla 2017 yılında 568 milyon dolara ulaşacak.  İnternet üzerinden çalışan televizyon sistemiyle (OTT) film yayını hizmetlerinin geliri, beş yıllık dönemde yüzde 77’lik CAGR artışıyla 39 milyon dolara yükselerek en güçlü büyümeyi sergileyecek.

 

 

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...