artwork

Sanayi’de bambaşka bir dünya: Kolektif House

8 yıl önce

0

Ofis ziyaretimiz için bu defa pek uzağa gitmedik ve komşumuz olan Kolektif House’un Sanayi Mahallesi’ndeki nev-i şahsına münhasır ofisini ziyaret ettik. -Kamer Yılmaz

Üyelik sistemiyle çalışma ortamı ve üyelerine bu çalışma ortamlarında yararlanabilecekleri çeşitli hizmetler sunan Kolektif House’u yerinde gidip görmek istedik. Şu aralar Levent’te de bir ofis açmaya hazırlanan, Sanayi Mahallesi ve Şişhane’deki ofisleriyle freelancer dünyasının gönlünde kısa sürede taht kurmayı başaran Kolektif House’un Sanayi’deki ilk ofisini gezdik.

Kolektif House ne yapar?

Kolektif House…

Civan Orhan, Yiğithan Orhan ve Ahmet Onur yurt dışından geldikten sonra İstanbul’daki maceralarına kendilerine bir ofis ararken başlıyorlar. Bu arayışın sonunda ise Kolektif House’u yaratıyorlar. İş hayatında kuşakların değişmesi, Y ve Z kuşaklarının mekan tanımayan anlayışlarıyla yöneticileriyle çatışmaları başlayınca şirketler ya çalışma sistemlerini değiştiriyor ya da bu sistemde olmak istemeyen çalışanlar freelancer veya girişimci olarak geleneksel iş hayatlarını geride bırakıyorlar. Evde çalışmakta zorlandıklarında ya da “ev ortamını bırakayım, biraz sosyalleşeyim” dediklerinde de çalışma ortamı sağlayan ofisler devreye giriyor. Kolektif House da tam olarak bunlardan biri. 4 farklı üyelik sistemiyle girişimcilere, freelancer’lara çalışma alanı sunuyor. Ancak bu alanı sunarken onlar için bazı güzellikler yaratmayı da ihmal etmiyor.

Biraz masaj almaz mıydınız?

Üyelerine gün içerisinde ikramlarda bulunan, kahveyi eksik etmeyen, yoga veya nefes gibi workshop’larla iş hayatının stresli kısmını atlatmalarını sağlayan, pazartesi sendromlarına kahvaltıyla beraber savaş açan Kolektif House, bütün bunların üstüne üyelerine sürpriz masaj hizmeti sunuyor.

Ruhu olan çalışma alanları

Oto tamirciler arasında bulunan Kolektif House’un 17 komşusu var ve 17 komşusu da oto tamir/parça işinde. Sanayinin çılgın çocukları olarak göze çarpan ekip, binayı seçerken özellikle bir hikayesi olmasını tercih ediyor. Sanayideki 3 katlı bina daha önce bir konfeksiyon atölyesi olarak kullanılmış ancak atölyeden neredeyse hiç iz kalmamış çünkü bina boşaltılırken her şey yakılmış.

Mimari tasarımı için Bruno Medina ile çalışan Kolektif House “hikayesi olan binaları alıp ruhu olan çalışma alanlarına çevirme” mottolarını yerine getirmeyi başarmış. Açıkçası eski bir bina olduğu için karanlık ve çok daha alışılageldik bir şekilde dekore edilmiş bekliyorduk ancak içerinin ferah ve aydınlık ortamı içimizi açtı. 

Girişteki alan, etkinlik alanı olarak nitelendiriliyor. Son olarak brunch ve Kolektif Explore gibi etkinliklerde kullanılan alan, etkinlik olmadığında ise çalışma alanı olarak kullanılıyor. Etkinlik alanının hemen üstünde ise kahvelerini alabilecekleri bir asma kat çalışanları bekliyor. İnsanda iş yeri hissi yaratmadan tasarlanmış ofis alanlarıyla 2. ve 3. katlar da üyelere çalışma alanı olarak sunuluyor.

Sanayi Mahallesi’nde bu iş yapılır mı? 

Yurt dışından döndükten sonra kendilerine ofis ararken bu ofis arayışlarını işe çeviren üç ortak, uygun fiyata geniş bir alan bulmanın heyecanından ziyade “Sanayi’de böyle bir yer olur mu? Olacaksa da bunu biz yaparız” diyerek korkularına rağmen girişimci ruhlarından ödün vermiyorlar. Ve gerçekten de yapıyorlar.